Princess Nokia eert haar sterrenbeeld met ‘Everything sucks’ en ‘Everything is beautiful’

door Karel Nijs

Zomaar even twee albums en tweeëntwintig nummers zijn we sinds kort rijker van Princess Nokia. De Amerikaanse Destiny Nicole Frasqueri bracht tegenpolen ‘Everything sucks’ en ‘Everything is beautiful’ uit op dezelfde dag, voorafgegaan door de release van de singles ‘Practice’ en ‘Green eggs & ham’. De albums zijn een ode aan haar sterrenbeeld Tweelingen.

Het yin- en yangkarakter van de platen weerspiegelt de persoonlijkheid van Princess Nokia: ‘Everything is beautiful’ is eerder energiek en luchtig terwijl ‘Everything sucks’ serieuzer en confronterender klinkt. Het eerste album werd gemaakt over een periode van twee jaar, verspreid over stops in New York, Puerto Rico en Los Angeles. Het tweede werd gemaakt in een week tijd in een studio in New York City. Nokia brengt ook hulde aan haar inspiratiebronnen, onder andere A Tribe Called Quest en The Doors.

In ‘Everything sucks’-opener ‘Harley Quinn’ rapt ze: “Welcome to the circus / Welcome to the world that makes me nervous / This is for the people with the purpose / Tryna fight the evil and the burden / I am for the children and for learning / Open up your mind instead of hurting”. Die eerste zinnen van het nummer tonen al meteen aan dat de rest van de plaat minstens even stevig zal zijn. ‘Balenciaga’ is één van de betere songs op de plaat, met een duistere beat en een catchy refrein. Ook al werd het nummer een half jaar geleden uitgebracht, kon het zeker niet ontbreken op het album. De opener van ‘Everything is beautiful’ is een pak gevoeliger: “Have you told your parents you love them lately?” klinkt het in ‘Green eggs & ham’.

De track ‘Heart’ springt er op ‘Everything is beautiful’ met kop en schouders bovenuit. “I hate social media, I wish it all would end / I’m not like those other girls, in fact I’m fucking worse”, rapt ze. Het nummer is gevoelig en iets wat we niet gewoon zijn van Princess Nokia. Het voelt aan alsof de teksten recht uit haar dagboek komen. Dit is Nokia op haar best: een herkenbare, pretentieloze verteller. Niet alle nummers zijn even sterk op deze albums, maar Princess Nokia laat zich wel van al haar best en kleine kanten zien. Die durf is misschien wel het belangrijkste.

Princess Nokia speelt dinsdag 17 maart in Trix (info & tickets).