Purity Ring – another eternity: spelen op veilig

door Simon Kremar

Zelf plakt Purity Ring het label “future pop” op hun muziek, maar het komt vooral neer op pop met elektronische tintjes. Terwijl hun debuut ‘Shrines’ toch een groot aantal mensen aantrok door hun originaliteit en vernieuwing, blijft er de vraag of ze het succes van hun eerste plaat wel kunnen evenaren.

De afgewerkte productie van Corin Roddick wordt wederom vergezeld door de zeemzoete stem van Megan James. In vergelijking met ‘Shrines’ ligt er deze keer meer nadruk op het opbouwende en het euforische dan op het subtiele. In ‘flood on the floor’ wordt bijvoorbeeld opgebouwd naar een vrij saaie synthmelodie, waardoor het nummer niet helemaal kan overtuigen. De productie is wel nog steeds op punt. Zo zijn de typische Purity Ring elementen steeds aanwezig: vocal samples, synth arpeggio’s, stevige bassen en snaredrums daar bovenop gekwakt. In combinatie met de soms saaie melodieën zorgt dit ervoor dat de meeste liedjes niet blijven hangen. Daarbij ligt de kwaliteit van de liedjes in het algemeen lager dan bij hun vorige album. Catchy songs zoals ‘push pull’ en ‘begin again’ worden afgewisseld door minder memorabele als ‘repetition’ of ‘stranger than earth’.

De cover, waarop een lichaam zweeft onder een roze bol op een roze achtergrond, verraadt een vrouwelijke kant. Die cover komt dan ook vooral overeen met de teksten van Megan James. Daarin komen er vaak referenties naar het lichaam (in ‘push pull’: “where my limbs hung far and fair/ make a ladder of what folds/ and climb up in me”) of naar de verschillende natuurelementen en natuurfenomen. In ‘begin again’ zingt ze over de afstand in een relatie door te verwijzen naar de aarde en de maan: “you be the moon i’ll be the earth/ and when we burst/ start over o darling/ begin again”.

Purity Ring wisselt de subtiliteit en donkere sfeer van ‘Shrines’ in voor het meer hevige ‘another eternity’. De strakke productie van Corin en de zoete stem van Megan gaan nog altijd goed samen, maar het grootste minpunt is dat er uiteindelijk te weinig nummers zijn die blijven hangen. Hun tweede poging klinkt een beetje hetzelfde en vernieuwt niet, in plaats van verder te gaan spelen ze op veilig. Er zijn nog uitspringers, maar de rest van het album komt neer op een beetje te veel van hetzelfde.

Website Purity Ring

Album verdeeld door 4AD

Purity ring live aan het werk zien kan binnenkort in Brussel (8.04, Botanique, info & tickets) en in Amsterdam (9.04, Melkweg, info & tickets)