QUARTERBACKS – QUARTERBACKS: het verlangen naar meer

door Jonas Van Laere

Humor en zelfrelativering zijn eigenschappen die in deze ongure tijden meer op het voorplan mogen verschijnen. Met het uitbrengen van hun eerste lp willen de uit New York afkomstige lo-fi punkers van QUARTERBACKS alvast hun duit in het zakje doen. Wie echter spontaan aan breedgeschouderde stormrammen en brutale aanvalslust denkt, is al meteen voor de eerste keer op het verkeerde been gezet. Deze worp is meer het muzikale equivalent van ‘The Big Bang theory’, met onvervuld verlangen, onbereikbare liefdes en ontembare hoop als sleutelwoorden.

‘QUARTERBACKS’ is een plaat die je spontaan herinneringen doet ophalen aan het begin van je puberjaren, waar je als onwetende speler in het verleidingsspel van de ene muur tegen de andere loopt. Het mislopen van romances, ondanks het minutieus voorbereid veroveringsplan en de bijhorende slapeloze nachten. Het knullig toenadering zoeken tot het meisje van je dromen, om de volgende dag de populairste jongen van de school met jouw trofee te zien paraderen. Het blijven dromen van dat ene moment de gloire… Kortom, het gebrek aan sociale vaardigheden dat wellicht bij het merendeel van de tieners voor een tijdelijk minderwaardigheidsgevoel heeft geleid.

Niettegenstaande het album thematisch vooral wrange en naïeve liefdesverhalen behandelt, is de sound geënt op korte maar krachtige punknummers. De gedreven, opgewekte ritmes staan weliswaar vaak in contrast met het melancholische en duffe stemgeluid van Dean Engle, na verloop van tijd blijken deze uitersten elkaar wonderwel aan te trekken. Deze plaat geeft zijn geheimen namelijk niet meteen prijs en heeft enkele luisterbeurten nodig om de complementariteit van de contrasten tussen thematiek, muzikale benadering en de tijdsduur van de songs naar waarde te schatten. Deze zeer bondige Twee Pop neigt dan ook naar het resultaat van de paringsdans tussen de post-punkers van Cloud Nothings en indiepopbands als The Pains of Being Pure at Heart of Girls. En met negentien liedjes die een totale lengte van 22 minuten omhelzen, mag de term ‘langspeler’ als eufemisme opgevat worden.

In een interview gaf Dean Engle aan dat hij korte nummers schrijft uit bezorgdheid zich schuldig te moeten voelen een soort ruimte in te nemen wanneer hij muziek maakt. Het is dan ook een zeer boeiende vaststelling dat de band iets dat op het eerste zicht de zwakte van het werk lijkt te zijn, ombuigt tot zijn sterkte. Bij de eerste luistersessies blijft de indruk hangen dat het gebrek aan lengte de ontoereikendheid om een volwaardig nummer te schrijven verdoezelt. Terwijl het verlangen naar meer net het concept van alle segmenten van de plaat blijkt te zijn. Of hoe een vrouw in mooie lingerie de lust vaak meer weet op te wekken dan haar naakte evenbeeld.

‘QUARTERBACKS’ is het eindresultaat van een groeiproces dat begon in 2012 met een reeks DIY-opnames en enkele low key cassette releases. De alfa versies van de nummers werden letterlijk en figuurlijk versterkt, met een eindresultaat dat het bewijs levert dat sehnsucht en coolness ook hand in hand kunnen gaan. ‘Simple songs’ vat dit besluit wellicht nog het beste samen: “Cuz I don’t have a life plan / I just have this little band / simple songs with simple chords / simple songs won’t save your soul”

QUARTERBACKS Facebook

Album verdeeld door Love Records / Double Double Whammy