Rachel Sermanni – Under Mountains: bewogen folkpop zonder dat laatste tikkeltje zelfvertrouwen

door Wouter Jaques

Desolate landschappen en eenzaamheid, vaak brengen ze wondermooie muziek met zich mee. Muziek waarbij we na iedere luisterbeurt verlangen naar de ongerepte natuur, ver weg van onze mooie betonbodems. Het gaf Rachel Sermanni uit Carrbridge, een dorpje in de Schotse hooglanden, al veel inspiratie. Dankzij de single ‘My Friend Fire’ kon ze de desolate oorden ontvluchten en schopte ze het tot de tour van Mumford & Sons. Gewapend met een akoestische gitaar speelt Sermanni graag de stem uit zoals haar voorbeeld Joni Mitchell dat deed. Dit biedt de ideale meerwaarde voor iemand die ervan houdt liefelijke songs met donkere waarden de dieperik in te trekken.

Op haar debuut ‘Under Mountains’ acteert Sermanni met een hoge engelenstem zowel angst en vrolijke momenten. Psychologisch voelen we mee met de zoektocht tussen goed en kwaad. Al laten we ons niet telkens meeslepen in de zware bevalling. Zeker niet wanneer deze bezongen wordt in een flauwe tienerpopsong’ als ‘Waltz’ – hoe lieflijk het lied ook oogt, de opbouw is kinderlijk en de melodieën zijn flets. Een heel contrast is dat met ‘Breathe Easy’ gezien het bevlogen karakter en de verscholen details. Of het pakkende ‘Ever Since The Chocolate’ met zijn trieste akkoorden waarin Sermanni terugblikt op de stemproblemen waardoor ze op haar zestiende moest stoppen met zingen.

‘Bones’ groeit ondanks het vrolijke maar eenvoudige vioolgetokkel uit tot een expressief hoogtepunt. De geladen sfeer stijgt, al geeft Sermanni’s aangrijpende stem zich in de hoogte net niet volledig bloot. En dan vormen de bassen een te makkelijke prooi. Wat hadden we graag evenveel overtuiging gehoord als bij Fiona Apple enkele maanden terug – potentieel is er duidelijk in overvloed.

Rachel Sermanni bewijst dat liefelijke songs zwaar kunnen doorwegen. Al hadden we ons graag in een zwaardere depressie gehuld na iedere luisterbeurt. ‘Under Mountains’ mist dat laatste tikkeltje zelfvertrouwen maar is een prima start.

Rachel Sermanni treedt binnenkort op in onder meer Cafe Video in Gent (21.11, info & tickets), De Unie in Rotterdam (22.11, info en tickets), Merleyn in Nijmegen (23.11, info en tickets), Paradiso in Amsterdam (24.11, info en tickets), Popfront Hedon in Zwolle (25.11, info en tickets) Kruithuis in Groningen (27.11, info en tickets), Tivoli spiegelbar in Utrecht (28.11, info en tickets ), MOD in Hasselt (29.11, info en tickets) en Toogenblik in Brussel (30.11, info en tickets)

Website Rachel Sermanni

Album verdeeld door V2