Redinho – Redinho: blije blieps voor donkere dagen

door Mattias Goossens

Redinho: ‘t zou zo een voetballer kunnen zijn. Zijn eerste album trapt geen ruiten in, maar dribbelt gezwind doorheen een klankenpallet dat verdacht bekend in de oren klinkt. Of we dat erg vinden? Nee hoor.

Net als Rustie en Hudson Mohawke weet Numbers-labelgenoot Redinho zowel indiekids en hiphoppers voor zijn geluid te winnen. Niet verwonderlijk, want de instrumentale opener ‘Stinger’ lijkt wel erg hard op het kenmerkende geluid dat die tweede in 2009 introduceerde op ‘Butter’. “Niks nieuw onder de zon” denkt de pessimist in jou. Gelukkig doet het funky ‘Jacuzzi’  meteen beter vermoeden. Vijftien nummers lang boeien doet de knoppendraaier annex geluidsarchitect niet, maar dat is dan ook een zeldzaamheid anno 2014. En al helemaal geen minpunt, want puike singles ‘Playing with fire’ en ‘Get you off my mind’ overtuigen met gemak de nieuwe zieltjes. Niet slecht voor iemand die nog niet zo lang geleden zijn muzikale rol beperkt zag tot synth- en talkbox-werk bij enkele obscure funk- en metalbands.

Swingende uitstapjes worden op het album mooi aangevuld met de warme stemmen van Vula Malinga en Brendan Reilly, die dat eerder al deden bij onder andere Basement Jaxx. Ook zonder guest vocals werkt Redinho moeiteloos in op loszittende gewrichten. ‘t Is echter niet al sjansen en dansen geblazen: het instrumentale pareltje ‘Shem’ nestelt zich gewillig in de gehoorgangen. Daarnaast is er genoeg ruimte voor experimentele blieps en blops zonder daarmee de spanningsboog te doen verslappen – ‘Green language’ ligt hier nog vers in het muzikaal geheugen.

Er gebeurt heel wat bij Redinho, en dat is kenmerkend voor z’n sound. Al dat heen  en weer springen wordt zelfs voor de beste atleet op den duur vermoeiend en dus zal ‘Redinho’ hier niet vaak integraal te horen zijn. Een betere en beperktere nummerkeuze had dat wellicht kunnen verhelpen. Desalniettemin valt er genoeg moois te beluisteren op ‘s mans eerste langspeler. Wij klagen niet.

Redinho speelt op 26 september in De Melkweg in Amsterdam.

Redinho website

Album verdeeld door Numbers