Reizen in je hoofdtelefoon met Gold Panda’s ‘Good luck and do your best’

door Mattias Goossens

Vertrek je binnenkort naar exotische oorden en ben je je hoofd nog aan het breken over een gepaste soundtrack, dan levert Gold Panda de achtergrondmuziek die je nodig hebt ter land, ter zee en in de lucht. Zelfs als je de zomermaanden binnen de eigen landsgrenzen doorbrengt hoef je te treuren: met ‘Good luck and do your best’ waan je jezelf op een ander continent zodra je de ogen sluit. De inspiratie voor dit album ontsproot aan twee Oosterse reizen, en dat hoor je in nagenoeg elke bliep of sample.

Oorspronkelijk zou de Britse producer een documentaire maken in Japan, het land waar hij al sinds zijn jeugd door gefascineerd is. Dat oorspronkelijke plan verwaterde echter zodra hij met fotografe Laura Lewis in het land van de rijzende zon aankwam en de muzikale prikkels de bovenhand haalden. Twee reizen later had Gold Panda genoeg materiaal om in zijn thuisstudio aan de slag te gaan, en het resultaat hoor je op ‘Good luck and do your best’. Verwacht je niet aan stereotype Oosterse klanken, want Gold Panda is een gepassioneerde Azië-fan die zijn uitgebreide kennis van het continent maar wat graag etaleert. Het is meteen zijn warmste album tot nog toe, deels terugkerend naar het dromerige debuut ‘Lucky shiner’ en minder mikkend op de dansvloer dan zijn vorige album ‘Half of where you live’.

Op de 11 instrumentale nummers die ‘Good luck and do your best’ rijk is, schippert hij tussen ambient tapijtjes (‘I am a real punk‘), hiphopbeats (‘In my car‘), deep house elementen (‘Halyards‘) en flarden grime (‘Song for a dead friend‘). Het levert een mengeling op die meer op de buik dan op het bekken werkt, en beter tot z’n recht komt door een afgesloten hoofdtelefoon dan door massieve speakers. Er zitten zoveel details in verstopt dat je elke luisterbeurt wel iets nieuws opmerkt dat je voordien niet hoorde. Ook op dat vlak is ‘Good luck and do your best’ zoals een reis: hoe vaak je ook naar een bestemming gaat, de ervaring zal telkens anders zijn.

Als geheel vliegt het album voorbij, al zijn er enkele nummers die perfect te isoleren zijn. ‘In my car’ is een typische Gold Panda song, waarin de vertrouwde elementen uit z’n vroegere werk geoptimaliseerd worden door zijn geperfectioneerde productionele kunstjes. Want het valt meteen op dat ‘Good luck and do your best’ verdomd goed klinkt. ‘Chiba nights‘ komt nog het dichtst in de buurt van een clubtrack, terwijl ‘Autumn fall‘ ons dan weer een gedroomde soundtrack lijkt om kale luchthaventerminals mee op te vrolijken. En terwijl de blazers schallen op afsluiter ‘Your good times are just beginning‘ zien wij spontaan lege snelwegen voorbij zoeven.

Al bij al is deze Gold Panda een toegankelijke plaat die zelfs wie niks van elektronische muziek kent kan bekoren door z’n ogenschijnlijke luchtigheid. Onder het oppervlak schuilt echter een vakkundig in elkaar gepuzzeld huzarenstukje waar je niet snel op uitgekeken raakt.

Album verdeeld door Konkurrent

Gold Panda speelt 17 juli op Dour (info & tickets)