Richting hogere sferen met ‘Return to dust’ van High Hi

door Kenny Vermeulen

Dat Humo’s Rock Rally al wat schoons heeft voortgebracht, is ondertussen algemeen geweten. Ook de carrière van High Hi gingen stijl omhoog sinds z’n deelname in 2014. Van ‘Hindrance’ als debuutplaat, over ‘Firepool’ in 2020 tijdens covid tot nu ‘Return to dust’. Met elk van zijn albums wist de Belgische band wel te scoren.

32 minuten en 47 seconden, zo lang duurt de nieuwste worp van High Hi. Dat is te kort om van opvulgevaar te kunnen spreken, maar gelukkig lang genoeg om je mee te nemen naar een andere dimensie. De band van Anne-Sophie Ooghe, Dieter Beerten en Koen Weverbergh zette een coronacrisis om in een plaat om wederom ontzettend van te genieten.

‘Return to dust’ is zo’n plaat die je het best luistert wanneer je de ruimte hebt om weg te dromen. Zo eventjes wegreizen naar een andere planeet. De Metaverse, maar dan cool. Het album beginnen doen we met singles ‘Return to dust’ en ‘All cool all fine’. Je hoofd gaat bij beide nummers quasi automatisch gezellig meeknikken. De muzikale LSD begint daarenboven in te werken waarna alles helemaal cool en prima lijkt. Trippy indiepop/rock op z’n best. Het trio van High Hi omschrijft het album zelf als ‘een conceptuele reis’ en we geven ze geen ongelijk. Er schuilt een stukje escapisme in de plaat. Zowel in vorm als in teksten. 

Die teksten zijn misschien niet altijd even scherp of duidelijk. Hierdoor blijft niet elk nummer even hard plakken of even makkelijk om mee te zingen. Maar dat zal hen waarschijnlijk worst wezen. Op festivals shake je naar aller waarschijnlijkheid gemakkelijk mee met ‘Feel feel’ en ‘Nu nu’ zonder je al te veel grote vragen te stellen over wat ze nu eigenlijk willen vertellen en welke boodschap er nu ook alweer achter zit. Meer zelfs, heel wat van de nummers zullen waarschijnlijk nog beter tot hun recht komen op een festivalweide bij een ondergaande zon. Wiegend op ‘Heart in the open’, dansend op afluister ‘Yoshime’. 

Net zoals op voorgaande albums, schiet High Hi ook met ‘Return to dust’ in de roos. Bovendien is de plaat, zeker met dit zonnig lenteweer, een mooie aanzet naar het Belgische festivalseizoen.

Op 13.05 verzorgt High Hi het voorprogramma van Arsenal en op 18.08 staat de band op Pukkelpop. Tickets en meer tourinformatie is te vinden op de website van de band.