ROLE – How distant: volgende keer een ep’tje?

door Arnout Coppieters

In vroegere tijden was Spanje een territoriale wereldmacht en dat had zijn weerslag over zowat de hele wereld, tot zelfs in onze contreien. Daar zijn op alle gebieden nog wel wat overblijfselen van te vinden, denk maar aan de populariteit van Spaanstalige literatuur en het feit dat de helft van Zuid-Amerika nog de taal spreekt. Op muziekvlak loopt het niet zo’n vaart, tot nu toe brak de Spaanse muziekscene nog geen potten op grote schaal. Al lijkt het dat daar binnenkort verandering in kan komen. The Parrots, Hinds en Mujeres zijn maar enkele voorbeelden van bands die al een hele schare aanhangers hebben verzameld. Ook ROLE leek naar aanleiding van een aantal singles een beloftevolle nieuwkomer te zijn. Helaas slagen ze er nog niet in om hun niveau een heel album lang vol te houden.

In de literatuur worden de Spaanse meesterwerken gebruikt als referentie, op muziekvlak is het eerder andersom. ROLE lijkt uit zoveel verschillende referenties te putten dat het soms onoverzichtelijk wordt. Er liggen flarden Aphex Twin, Portishead en Massive Attack voor het rapen. Bepaalde invloeden liggen er zelfs zo vingerdik op dat het af en toe gênant wordt. Radiohead wordt hier zo nadrukkelijk geciteerd en gekopieerd dat je je afvraagt of dit geen plagiaat is. Vooral in ‘Moonlight’ klinkt het zo identiek aan Thom Yorke en de zijnen dat er toch eens werd gedubbelcheckt of het juiste album wel opstond. Ook ‘Stay’ heeft wel een handje weg van Radiohead, maar qua niveau steekt het contrast voorlopig toch nog schril af.

Het gruizige geluid dat de band hanteert is eveneens geen toonbeeld van originaliteit, maar gelukkig voor hen werkt het toch af en toe wel. Vooruitgestuurde singles ‘Holy’ en ‘Ocean’ worden heel erg fraai ingepast in de lo-fiproductie en de ijle zang die de songs voortstuwt biedt hier wel de meerwaarde die op andere plaatsen ontbreekt. Ook afsluiter ‘Try to’ biedt een staalkaart van het kunnen van Role. Hier brengt de indietronica je wel naar de hogere sferen die de band beoogt. De rest van het album is helaas meer opvulsel dan authentiek en daadkrachtig muzikaal materiaal. Volgende keer dan toch maar beginnen met een ep’tje?

ROLE Facebook