Roscoe – Cracks: vervreemding en eenzaamheid

door Dennis Janssens

Er zijn van die platen die voor instant geluk zorgen. Schijfjes die je oplegt op een zaterdagavond om jezelf op te peppen voor een avond plezier en verderf. Of die je loeihard door je koptelefoon laat gieren op een doordeweekse zomerse dag in juni. ‘Cracks’, het debuutalbum van het Belgische Roscoe, is hoegenaamd niet zo’n plaat. Deze Luikse band gooit het namelijk over een heel andere boeg. Blijkbaar werken die grauwe, grijze dagen in Luik op menig gemoed aldaar, het is bijgevolg een bijzonder introvert en onzeker plaatje geworden.

Happy word je er dus niet bepaald van, maar het leven is nu eenmaal ook niet altijd een groot feest. Muziek om even bij weg te mijmeren en te bezinnen over het leven, zelf omschrijven ze het als de soundtrack bij de eerste wandeling op een ongerepte planeet. Grootspraak? Misschien. Feit is wel dat dit debuut een soort sfeer creëert waar minder getalenteerde bands jaren voor nodig hebben. Een sfeer van vervreemding en eenzaamheid. De stem houdt wat het midden tussen Thom Yorke en Matt Berninger van The National maar behoudt een eigen identiteit. En dat kan wel tellen als compliment, denken we dan. Songs worden vakkundig en voorzichtig opgebouwd tot mooie kunstwerkjes. De ene poging is al wat overtuigender dan de andere en af en toe heb je het gevoel dat het wel wat uitbundiger mag. Zelden wordt er uitgehaald, al te vaak wordt dezelfde intonatie aangehouden. Wat na verloop van tijd toch een deja-vu gevoel met zich meebrengt.

Hoe dan ook, het is best een indrukwekkend debuutplaatje van deze Luikse heren. Hekkensluiter ‘We Are United’ is de beste song hier, mooi opgebouwd met echo’s van bands als Archive en Mogwai. In ‘A Safe Place (To Fall)’ wordt er op een heel originele manier met het gegeven stilte omgesprongen. Ook ‘Sorrow’ en ‘Knives’ zijn voorbeelden van hoe het wel moet. Het plaatje in een ruk beluisteren, raden we evenwel niet aan. Zo down zou niemand zich mogen voelen. Ook al woon je in dat grauwe en grijze Luik.

Roscoe live zien kan binnenkort onder meer in Luik (Les Ardentes, 08.07, info & tickets), Dour (Dour Festival, 12.07, info & tickets) en Brussel (Brussels Summer Festival, 10.08, info & tickets).

Roscoe website

Album verdeeld door PIAS