SAL – Achtung Banditi!: troeven nog niet uitgespeeld

door Yanni Ratajczyk

SAL, een producer en muzikant wonende te Turijn, maakte met ‘Achtung Banditi!’ zijn eerste ep voor Edison Box Records. Met enkel een sampler, een drumcomputer en een mixer werd het werk live opgenomen.

Het geheel gaat van start met ‘Toussaint Ouverture’. In het begin horen we enkel wat geruis dat met behulp van een paar zuivere beats aanzwelt. Het nummer mag dan wel een ode zijn aan François-Dominique Toussaint Louverture, een revolutionair uit de 19e eeuw, de song zelf blijft vaak braafjes ter plaatse trappelen.

‘Malik’ is al een stuk interessanter dan zijn voorganger door afwisselende samples die zowel aan gitaargeruis als kerstbelletjes doen denken. Toch lijken we nog wat elementen te missen die de liedjes de hoogte in tillen. Naar het einde van de plaat toe wordt het wel beter. ‘Elephants’ zou volgens ons best eens in een club gedraaid kunnen worden, de song werkt rond één geluidje dat telkens opnieuw terugkomt. Het reikt de luisteraar een structuur aan die vertrouwd aanvoelt.

Er wordt afgesloten met hoogtepunt ‘Kaiser Doc’. Het slotstuk klinkt verfrissend: deels repetitief, deels verrassend. Vier nummers zoals de laatste in de rij zouden een zeer degelijk plaatje vormen, al is dit helaas niet het geval. Met ‘Achtung Banditi!’ is het ons niet helemaal duidelijk waar de producer naartoe wil. De troeven lijken er te zijn, maar ze worden nog niet echt uitgespeeld.

Sal komt voorlopig niet naar België of Nederland.

SAL website

Verdeeld door Edison Box Records