Samowar – EP: een bitterzoet aperitief

door Mattias Goossens

Geloof het of niet: als muziekliefhebber leer je heel wat nieuwe woorden kennen. Zo wisten wij tot vorige week niet dat een samowar een oud Russische waterkoker was, gebruikt om thee te zetten. Laat dat nu een mooie metafoor zijn voor de muziek van Samowar, het alter ego van Leen Diependaele. Ze verdiende haar sporen in menig Vlaams muziekconcours waaronder Humo’s Rockrally en FrappantPOP. Nu is er haar eerste, naamloze debuut-ep en die dompelt je als luisteraar onder in haar donkere elektronica, die net als inktdruppels in de nummers lijkt op te lossen. Bloedrode inktdruppels, dat wel.

Opener ‘Thirsty well’ geeft het al aan met de mantra “You’re not made for love”: deze Samowar zit vol met roest die een bittere nasmaak achterlaat. Dat Diependaeles ijle stem sterk aanleunt bij die van The Knife-zangeres Karin Dreijer Andersson maakt dat het onheilspellende ‘A good head for heights’ zo uit het repertoire van de Zweden zou kunnen komen. Dat kan tellen als compliment. Gelukkig herbergen de duistere liedjes ook elk een schoonheid en frivoliteit die het geheel mooi in balans houden. Samowar schenkt ons op deze ep een bitterzoet aperitiefje in, dat goesting doet krijgen in meer. Hou haar in de gaten.

Samowar binnenkort live aan het werk zien kan in Aalst (Cinema, 31/10, info & tickets), in Antwerpen (Kavka, 4/11, info & tickets), in Kortrijk (DeDingen, 14/11, info & tickets) en Gent (Krawietel, 1/12, info & tickets).

Samowar website