Sea Girls vliegt de zomer in met ‘Midnight butterflies’

door Agnetha Van Mieghem

Liefdesverdriet en levensverheerlijking zijn tegenstrijdig. Toch gaat Sea Girls’ derde album ‘Midnight butterflies’ hier over. Twee jaar na ‘Homesick’ slaat de band de bladzijde om met een nieuw, stralend hoofdstuk.

Een ‘midnight butterfly’ dient als metafoor voor het leven in het nu. In het titelnummer ‘Midnight butterflies’ is daar sprake van. Het is makkelijk om te verschieten van de explosieve start. Met een bang word je plotseling omringd door gitaarrifs die doen denken aan The Killers’ oudere nummers. Daarnaast is dit zeker: de opener barst van het leven en enthousiasme. Het dient als een goede opwarming voor het album.

Ondanks dat veel nummers zeer feestelijke klinken, laat het album ook een ruw kantje zien. Nummers als ‘Horror movies’, ‘Come back to me’ schetsen een relatie dat ten einde is. In ‘Horror movies’ vraagt een partner af wat er fout liep in de relatie. Een constant gitaarrif- en drumpatroon doen het nummer monotoom klinken. Het nummer verrast uiteindelijk door de opgebouwde tempo en dynamiek. Aan het einde van het nummer fluistert een kwetsbare Henry Camamile: “Now it’s all about rain / And wearing the right clothes / Now it’s all about pain / And taking pills so it goes.” Het bevestigt het ongelukkige gevoel van beide partijen.

‘Does only god know that we’re lonely?’ heeft tijd nodig om te marineren. Door de stevige opbouw van vorige nummers blijf je naar meer happen bij dit nummer. Anders gezegd, dit probleem verdwijnt pas na een paar luisterbeurten. ‘Scream and shout’ is de standout van deze elpee. Net als in ‘Come back to me’ staat Henry Camamiles wanhopige pleidooi centraal. De sombere noten van de piano vormen de aard, met ondersteuning van Camamiles rauwe stem. Neem de titel van de track letterlijk. Hij is eerlijk en roept voor een laatste poging in de relatie: “We need to change, I know we can’t / A thousand times on our last chance / But if you go, I’m just alone / But if you go, I’ll lose my home.

Binnen het grotere plaatje van het album zijn er zekere uitblinkers en een paar minder sterke nummers. De mindere nummers hebben op zich ook goede kwaliteiten. Al leer je die pas na enkele luisterbeurten waarderen. Met ‘Midnight butterflies’ presenteert Sea Girls de groei sinds de twee vorige studioalbums ‘Homesick’ en ‘Open up your head’. Kortom levert de band een zomerse verfrissing, op het perfecte moment.

Sea Girls stelt het nieuwe album voor op 17 september in Wintercircus (tickets & info).