Seasick Steve – Sonic soul surfer: de ouwe getrouwe

door Indiestyle

Dat bluesrock nog beter smaakt met een fikse scheut alcohol eroverheen, wil Seasick Steve bewijzen op ‘Sonic soul surfer’. Wel niet over de gehele lijn, want ondanks de pittige braspartij met drinkebroer en vaste drummer Dan Magnusson, is zijn nieuwste langspeelplaat geen toonbeeld van een vruchtbaar creatieproces. Daarvoor is het totaalplaatje te mooi ingeblikt en het geluid vaak te gepolijst. Zelf noemt hij het een back to basics-affaire, meer bepaald een schakel tussen het ruwe oude werk, verfraaid met nieuwe commerciële tinten.

Steven Gene Wold – zo gaat hij door het leven – doet het als artiest erg goed bij collega-muzikanten. Dat komt niet alleen omdat hij de gezelligste man is op de planken of omdat hij als de beste zijn levensverhalen weet te vertellen, maar zeker ook gezien zijn gave om de lekkerste industriële klanken uit zelf ineen getimmerde instrumenten te halen. Geen schroot is dan ook te min om er een gitaar uit te toveren. Want hoe je het ook draait of keert, songs verkennen het best de blues met een afschrikwekkende sound. Dat bewijzen de opwindende rillingen die je zal krijgen van het vette schuureffect op ‘Bring it on’ of het stampende ‘Sonic soul boogie’, waarin de ritmes danig worden opgefokt door swingende boogiewoogie.

Doordat iedere song rond Wolds smetteloze beheersing van de blues draait, ziet hij enige afwisseling over het hoofd. Het geheel doet te vertrouwd aan waardoor eerder monotonie dan spanning wordt opgewekt. Sommige kale deuntjes durven zelfs tot een ballade uit te groeien. Maar wat doet het er toe, zolang de whisky vloeit weet de 74 -jarige maar al te goed hoe hij subtiel wrange herinneringen en levenswijsheden in zijn klaagzangen moet verwerken; een oneliner blijkt vaak al voldoende om zijn publiek te temmen. Daarenboven klokken pronken de nummers moeiteloos met spraakmakende riffs, al dan niet opgeleukt met effectpedaal.

Seasick Steve zal altijd die gezellige nonkel blijven in de schaduw van zijn beroemde persoon. ‘Sonic soul surfer’ is nogmaals een passend voorbeeld van iemand die op leeftijd is uitgegroeid tot een stem van zijn generatie, maar dan ook best niet te gepolijst of commercieel uit de hoek kan komen.

Seasick Steve website

Album verdeeld door Caroline

Seasick Steve live aan het werk zien kan in Hasselt (20/08, Pukkelpop, info & tickets), Eindhoven (10/09, Effenaar, info & tickets ), Rotterdam (11/09, Schouwburg, info & tickets), Groningen (12/09, Oosterpoort, info & tickets) en Amsterdam (15/09, Paradiso, info & tickets)