Sebadoh – Defend Yourself: nostalgisch weerzien

door Bram Pollers

Medegrondlegger van de lo-fi, zo wordt Sebadoh, de groep rond Dinosaur Jr.-bassist Lou Barlow, wel eens genoemd. Samen met bands als Pavement en Guided by Voices zorgden zij begin jaren 90 voor een nieuwe sound in de muzikale sectie van deze aardkloot. 14 jaar na hun laatste wapenfeit komen Barlow en co met nieuw materiaal, een reünie quoi.

Met enige voorzichtigheid zetten we de hoofdtelefoon een eerste keer op ons hoofd. De angst voor een teleurstellend afkooksel van hun succesjaren is behoorlijk groot. Maar kijk, na een eerste luisterbeurt bleek het merendeel van de songs overeind te blijven. De genialiteit druipt er minder van af dan in de vorige eeuw en ook de magie is niet meer in elk nummer aanwezig. Desalniettemin bevinden er zich op ‘Defend Yourself’ een handvol degelijke en zelfs enkele uitstekende indierockers. ‘I Will’, ‘Oxygen’ en ‘Listen’ behoren duidelijk tot die laatste categorie, met de opener als absolute hoogtepunt.

De rest ontstijgt echter zelden het niveau “degelijk”, zoals eerder aangegeven. Deze nieuwe Sebadoh-plaat is geen mislukking, noch een meesterwerk. Toch blijft het met deze band een nostalgisch weerzien, zeker voor zij die de indierock een warm hart toedragen. Lou Barlow bewijst bij momenten dat hij de kunst van het songschrijven wel degelijk beheerst. Laat ons deze ‘Defend Yourself’ een opwarmertje noemen, na 14 jaar moet de motor nog een beetje warm worden alvorens weer op volle toeren te draaien.

Je kan Sebadoh de volgende weken aan het werk zien in Le Grand Mix te Tourcoing (17.10, info & tickets), Botanique te Brussel (18.10, info en tickets), Tivoli te Utrecht (24.10, info en tickets), Doornroosje te Nijmegen (25.10, info en tickets) en Vera te Groningen (26.10, info en tickets).

Website Sebadoh

Album verdeeld door V2