Seekae – The worry: experimenteren op nieuw terrein

door Iris Wyckmans

Drie jaar na het succes van hun tweede langspeler ‘+Dome’ vond het Australische trio Seekae het tijd om de koppen nog eens bij elkaar te steken. Neem dit gerust letterlijk; op de albumhoes van hun nieuwste worp ‘The worry’ zien we een jongen wiens gezicht een combinatie is van de gelaten van de drie mannen uit de band. Al zijn we natuurlijk meer geïnteresseerd in wat deze drie hoofden op muzikaal vlak voor ons gecreëerd hebben.

Laat je niet misleiden door de opener van het album. ‘Back out’ geeft je de indruk dat deze derde plaat veelal  in de lijn ligt van de twee vorige. De tegendraadse melodie, de lichte percussie en de bescheiden beat doen denken aan de dromerige, door hiphop geïnspireerde elektronica die we van de heren gewend zijn. ‘The worry’ draagt echter een grote verandering van sound met zich mee. Opvallend is het zingen van drummer Alex Cameron die in de nummers een grote rol speelt. Zijn mysterieuze stem valt lager uit dan de luchtige vocalen die we gewend zijn in het genre, hetgeen voor een aangename verrassing zorgt. Een gevolg van het toevoegen van de zanglijnen is dat het instrumentale meer in functie gaat staan van dit duidelijk aanwezige element. De songs klinken zo minder complex en krijgen een duidelijkere structuur en melodie.

Het trio experimenteert graag met de nieuwe mogelijkheden die hun nieuwe geluid met zich meebrengt. Zo horen we op ‘Further’ blazers gecombineerd met een vrolijk deuntje. ‘Oxen Calm’ is dan weer dreigend, stormachtig en chaotisch dankzij de hevige elektronische klanken. De luchtigheid van Seekae’s vorige werk is grotendeels verdwenen. De synths klinken zwaarder, en je zou de beats af en toe kunnen verwijten dat ze pogingen ondernemen om ons in beweging te krijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in ‘The stars below’, waar we spontaan even aan een meer ingetogen GusGus moeten denken.

Op ‘The worry’ maakt Seekae zich op een sterke manier een nieuwe sound eigen, die voor vele verrassingen en nieuwe mogelijkheden zorgt. De band verovert zo ook een uniek plaatsje in de wereld van elektronica.

Seekae speelt op 31 oktober in Utrecht (Catch Festival, info & tickets) en op 1 november in Brugge (Cactus Club, info & tickets). Voor laatstgenoemd concert tickets winnen kan hier. Deelnemen kan tot 30 oktober.

Website Seekae

Album verdeeld door N.E.W.S.