She Keeps Bees – Eight houses: een aantrekkelijke herfst

door Bram Pollers

Toen wij ‘Nests’, de tweede langspeler van She Keeps Bees, voor het eerst mochten aanhoren, werden we betoverd door de stem van Jessica Larrabee: een hees geluid met een beheersing die ons vurig aan PJ Harvey deed denken. Neem daar nog eens de rauwe bluesklanken van hun garagerock bij en vergelijkingen met de Britse zangeres waren nooit veraf.

Op ‘Eight houses’ gaan Jessica en co verder op de eerder ingeslagen weg, zij het in enigszins veranderde omstandigheden. Drummer Andy LaPlant fungeerde op de eerste drie platen als producer en stond die rol nu af aan Nicolas Vernhes, bekend van zijn werk met onder andere Deerhunter, The Dirty Projectors en Wild Nothing. Verder staat er ook een heel erg mooie gastbijdrage te blinken bij de credits: stadsgenote Sharon Van Etten neemt op ‘Owl’, een beklijvend, soulvol duel tussen blazers en gitaar, en ‘Is what it is’, waarin de zalvende woorden “You are worthy / I am worthy” goddelijk gefluisterd worden, de tweede stem voor haar rekening. De herfst klonk zelden zo aantrekkelijk.

‘Breezy’ wordt in het begin voortgesleept door de stemacrobatieën van Larrabee, die ergens het midden houden tussen Florence Welch en Karen O, maar groeit gestaag naarmate de gitaarlijnen steviger door de speakers mogen knallen. Het zijn dan ook de meer gebalde nummers die voor de hoogtepunten zorgen op dit album. In ‘Both sides’, de ideale soundtrack bij de betere B-film, krijsen de instrumenten lustig in het rond en vormt het geheel een bezwerende doomrocker, terwijl ‘Raven’ klinkt als een kruisbestuiving tussen PJ Harvey en Gina Villalobos, die dan samen in een zompige kelder rauwe garagerock aframmelen.

Songs als ‘Wasichu’ en ‘Radiance’ hebben an sich iets te weinig om het lijf en teren vooral op het opmerkelijk gekeel van de frontvrouw. Ook opener ‘Feather lighter’ kan allerminst overtuigen, en slentert voort op een veeleer vervelende beat. Zo moeten wij concluderen dat ‘Eight houses’ in zijn geheel net een trapje lager staat dan ‘Nests’, al zijn de prijsbeesten van deze plaat van een hoger niveau. Conclusie: She Keeps Bees bezorgen ons alweer aangenaam luistervoer voor de herfst. En daar kunnen wij onmogelijk iets op tegen hebben.

She Keeps Bees aan het werk zien kan binnenkort in Utrecht (Le Guess Who, 22.11, info & tickets), Amsterdam (Paradiso, 04.12, info & tickets), Gent (Vooruit, 05.12, info & tickets) en Antwerpen (Trix, 07.12, info & tickets).

Website She Keeps Bees

Album verdeeld door Konkurrent