Shlech gaan met El Yunque op ‘Baskenland’

door Romina Cucchiara

Dat we in eigen land niet te klagen hebben qua noiserock weet iedereen. Belgische (vroeger neigden we wel eens ‘Vlaamse’ te zeggen, maar toen kenden we It It Anita nog niet) noise klinkt doorgaans als een sloophamer tegen het gezicht, gevolgd door een handjevol confetti. Hard en zweterig, maar liefst niet te serieus. Wie komt er dan zoal voor de geest? Evil Superstars en Raketkanon, natuurlijk, maar ook Hypochristmutreefuzz, 30.000 Monkies en nu ook El Yunque. Met ‘Baskenland’ voorspellen we dat ook zij binnen afzienbare tijd in The Guardian zullen verschijnen.

Hasselt is de shit. Hoofdstad van de smaak, thuis van Hogeschool PXL-Music én uitvalbasis van El Yunque. Na het beluisteren van eerste LP ‘Baskenland’ zal je het met ons eens zijn: er zit daar iets in het water, en wij willen er ook een slok van. Waar smaakt dat naar? Een beetje Melvins en een beetje Butthole Surfers. Creature With The Atom Brain. Soms Sonic youth, soms The Residents. Heel misschien Interpol, maar dan zwaar onder de invloed van een nog niet nader gespecifieerd genotsmiddel. Klinkt een beetje vies, maar vooral vies lekker.

De vier Yunqies introduceren zichzelf met ‘Kaaiman’, een langgerekte schreeuw die een eerste mokerslag aanbrengt. Voor confetti is het wachten op single ‘Noztechtransch’, dat ons om de één of andere reden aan TC Matic doet denken. Hier wordt meteen duidelijk dat El Yunque effectief nadenkt over de herrie die ze maken: goede zanglijn, sterke opbouw. En daar hoort (voor zij die het aandurven) ook nog een clip bij. Niet geschikt voor mensen met lactose-intolerantie.

Van ‘Kabeldraad’ onthouden we vooral “ER ZIT ZAND TUSSEN MIJN NAGELS”. We stellen voor dat je deze achttien minuten durende helletocht zelf ontdekt. Dit lijkt ons ideale oppepmuziek wanneer er een IKEA-kast in mekaar gezet moet worden. Eveneens een single waard is ‘Nátwoord’. Hoewel de tekst bij momenten wat dun oogt is dit er één die blijft hangen. De repetitiviteit die bij ‘Kassandra, esq.’ wat vervelend was komt het nummer hier wel ten goede.

Dat de hele plaat verdomd goed klinkt moet nog gezegd. Er gebeurt veel op ‘Baskenland’, en het meeste daarvan smaakt naar meer. De volgende fandag die El Yunque organiseert willen we dan ook niet missen, mits er voldoende cornetto’s worden voorzien natuurlijk.

El Yunque kan je live aan het werk zien in Gent (Charlatan, 19.03),  Antwerpen (Kavka, 23.03), Brussel (VK, 6.04) en Maaseik (Waves, 15.04). 21 april is er ook iets te doen, maar dat hebben we nog niet kunnen ontcijferen.