Shlohmo – Dark red: tweede keer, matige keer

door Simon Kremar

In 2011 was het de Amerikaan Henry Laufer, oftewel Shlohmo, die een frisse wind deed waaien in het elektronische muzieklandschap met het monument ‘Bad vibes’. Daarmee inspireerde hij een hele golf aan funky beatmakers. Met zijn tweede langspeler gaat hij weg van die lichtere beats en breit hij een vervolg aan de trend van zijn laatste solo ep ‘Laid out’ uit 2013. Zo lijkt het erop dat de artiest zijn eigen ding doet zonder water bij de wijn te doen, maar dat wil niet noodzakelijk zeggen dat die wijn ook te smaken valt.

Met ‘Dark red’ brengt de beatbakker een eenvormige en sfeervolle plaat van zuiver instrumentale synthmuziek. Nu helt de muzikant eerder over naar de zwaarmoedige kant, waardoor zijn muziek doet denken aan de laatste ep’s van Lorn. Qua productie zit alles zoals gewoonlijk heel strak: van de knisperende, bijna lo-fi synths tot de stevige bassen en vette snaredrums. Ook hebben de gitaren van uit ‘Bad vibes’ plaats geruimd voor melodieën uit zijn computer.

Het veelbelovende begin ‘Ten days of falling’ kan zijn beloftes slechts waar maken tot aan de eerste helft van het album. De eerder uitgebrachte singles ‘Buried’ en ‘Emerge from smoke’ doen niet echt iets nieuws, maar zitten wel goed in elkaar. Daarna lijkt de kwaliteit van de nummers te dalen en verder te blijven kabbelen tot het einde, met uitzondering van ‘Apathy’ met zijn catchy vocal samples en ‘Beams’, die de plaat doet eindigen met een heftige drumsolo. De schijnbare frisheid van in het begin blijft niet hangen tot het einde. De melodieën lijken namelijk telkens gerecycleerd en het experimenteren gaat niet verder dan een paar verhoogde samples. Tussen de druiventros blijkt dus het grootste deel van de druiven niet zo sappig.

Wederom wordt hierbij het cliché van de sophomore slump bevestigd met ‘Dark red’ (net zoals Rustie vorig jaar nog met ‘Raptor’ en Purity Ring met ‘Another eternity’) en brengt de producer zijn minste worp tot nog toe. De wijn ziet er op het eerste zicht mooi donkerrood uit, maar het geheel heeft een wrange nasmaak. Uiteindelijk is het jammer dat Henry Laufer niet meer heeft gedaan, want hij kan het wel.

Shlohmo live aan het werk zien kan binnenkort in Brussel (VK, 24.05, info & tickets).

Website Shlohmo

Album verdeeld door Beggars