Sinkane bezorgt je een degelijke zomersoundtrack met ‘Dépaysé’

door Lowie Bradt

“Black, white, brown / He, she, gay all means we” clameert Sinkane in het euforische ‘Everybody’: een boodschap die de zorgen van een wel zeer verdeelde zondag van ondertussen tien dagen terug tegelijk opnieuw bovenhaalt en sust. Het nieuwe album van de Amerikaans-Soedanese multi-instrumentalist laat nergens een mogelijkheid liggen om verdeeldheid neer te halen. Vergis je echter niet: ‘Dépaysé’ is een plaat die de temperatuur de hoogte in duwt en onze dansspieren aan het werk zet.

Sinkane brengt niet alleen culturen samen, hij verenigt evengoed muziekgenres. De zanger versmelt funk met psychedelica, jazz, soul, wereldmuziek en, op deze plaat, zelfs met flarden pop – of waar wil je anders dat we die ongegeneerde refreinen in onderbrengen? Dat impliceert evenwel niet dat we dit album uiterst experimenteel kunnen noemen. Sinkane brengt alles zelfs zo geruisloos samen dat we vlagen van waanzin missen. Het was net het afgetekende avontuur vanop z’n naar free jazz neigende debuutalbum ‘Mars’ dat het zo opwindend maakte. Hier recycleert Sinkane alle elementen tot een op z’n best zeer toegankelijke en catchy brij van vermaak. Helaas resulteert die mix ook net iets te veel in monotone clichés, zeker na veertig minuten waarin we veel van hetzelfde geserveerd krijgen.

Wel memorabel zijn de openers ‘Everybody’ en ‘Everyone’: aanstekelijke levensvreugde met een boodschap. De titeltrack dan is het beste dat we hier te horen krijgen. De mengeling van Afrikaanse muziek en psychedelische gitaarintermezzo’s overtuigt er zonder problemen. Op ‘Ya Sudan’ en ‘Stranger’ beginnen we ons al wat te ergeren aan het vraag-en-antwoordspelletje van de vocals en de wereldmuziekclichés, al blijft het daarnaast net aanstekelijk genoeg om de balans naar het positieve te doen overhellen. Bij het ingaan van het afsluitende drieluik hebben we het wél ongeveer gehad. Dat die drie songs niet meteen blaken van inspiratie helpt de zaak ook niet echt vooruit.

Dit is geen project om in te duiken alleen en met de koptelefoon op. Daarvoor is Sinkane te eentonig, mankeert het hem aan nuance, originaliteit en subtiliteit en zijn er te veel nummers die zich niet op de voorgrond kunnen dringen. Houd je evenwel niet in wanneer je nog op zoek bent naar aanvullingen voor je zomerplaylist. ‘Dépaysé’ zal zo perfect een zonovergoten avond extra kleur geven, en met wat geluk kan je er mits goede dansbenen nog wat extra punten mee scoren bij je crush.

Sinkane speelt zaterdag 9 november in Trix.