Sioen – Sioen.: heerlijk popplaatje met internationale allures

door Dennis Janssens

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de nieuwste worp van Frederic Sioen, oftewel gewoonweg Sioen, is een heerlijk popplaatje geworden. De vooruitgeschoven single deed enkele maanden geleden al het beste vermoeden. ‘Bad Bad World’ is met zijn oerdrum, aanstekelijk refrein maar vooral een bijzonder avontuurlijk bruggetje een single van wereldklasse. Sexy en dansbaar, niet echt twee woorden waar we onmiddellijk aan denken als het over Sioen gaat. Naar verluidt is dit een album over het vrijgezellenbestaan, iets waar Sioen zich onlangs, al dan niet gewild, met volle overgave in stortte. Misschien is dat meteen een verklaring voor de vrijheid die het schijfje uitstraalt.

Er wordt immers naar hartenlust gespeeld met genres. Het poppy electrodeuntje ‘Sex’ heeft op het eerste zicht wel wat weg van een Stijn in goede doen. Nieuwe single ‘I’m Not Ready To Love You Like I Do’ is dan weer een lekkere, zomerse popsong zonder franjes en in het fantastische ‘Blackout’ horen we een artiest aan het werk die stevig buiten de lijntjes durft te kleuren. De Sioen zoals we die al langer kennen, namelijk de melancholische troubadour uit Gent, komt af en toe nog eens piepen. ‘Johnny, Mary, Tommy and The Sun’ bijvoorbeeld is de oude Sioen pur sang. En naar het einde van de plaat laat onze vrijgezel het feestgedruis voor wat het is in de prachtige ballad ‘Please Hold Me In Your Arms’.

Het mag gezegd: ‘Sioen.’ is een indrukwekkende en gevarieerde plaat met internationale allures. De Engelse uitspraak, toch iets waar critici vroeger al eens over durfden struikelen, is een pak verbeterd en de pretentieloze speelsheid die Sioen keer op keer aan de dag weet te leggen, maakt menig nors en gefrustreerd muzikant ongetwijfeld jaloers. Een plaatje op maat gemaakt voor de moderne vrijgezel. En al de rest weet nu wat ze missen.

Sioen website

Album verdeeld door Warner Music