Slagsmålsklubben – The Garage: Kraftwerk blijft leven

door Wouter Jaques

Dat er in het Zweedse water een elektropopvirus zit, wordt nogmaals bevestigd door Slagsmålsklubben (SMK). De zeskoppige elektropopgroep, residerend in Berlijn, brak door in 2007 met hun vierde plaat ‘Boss for Leader’ en is dé groep van het moment in hun vaderland. De trendy computernerds komen nu met ‘The Garage’ aanzetten. Deze is meer gericht op dance en laat de 8-bitpop achterwege. Hoe dan ook garandeert SMK aanstekelijke partymuziek waarop je volledig kunt loos gaan.

Op trompetgeschal onthalen de eerste reeks dissonanten de venijnige klanken. ‘Snälla TV Plz’ is een eerste bewijs van SMK’s commerciële drang gekoppeld aan tegendraadsheid. De griezelige openingsmelodie wordt opgefokt door eenvoudige maar degelijke bassen, een enerverende Orbital-melodie en het geroep van een boze Oosterse keizer. Met de hypercatchy sound en de vindingrijk zou iedere interessante dj maar al te graag zijn kar willen vullen. Zo ook ‘Snakes in Tokyo’ en ‘Yrsel 606’, een cursus subtiel pianogeflirt.

En zo zijn we bij de jazz aangekomen: ’Show me your Pizza’: muziek om ondanks de titel serieus te nemen, zoals de klankengoochelarij. Volgens Laurent Garnier vindt techno zijn oorsprong in motown en jazz. Daar denkt SMK ook zo over, die orgeltonen gebruiken in een danceformule. Razende baslijnen en klassieke instrumenten bezetten de hoofdrollen. Maar net wanneer de sound solliciteert voor een film besmeurt het vuile geluid van hitsingle ‘Jake Bloods’ de sfeer. De makkelijke weg naar de commercie.

Als sextet kan je grenzen aftasten, experimenteren en naar hartenlust stijlen mixen. SMK’s nieuwste barst dan ook van de ideeën en promoot zo afwisseling. Daardoor gaat ‘The Garage’ nooit vervelen, maar verdwijnt de geloofwaardigheid wegens de te grote twijfel tussen vrolijkheid en mysterie.

Slagsmålsklubben live zien kan op 30 juni op het festival deBeschaving te Utrecht (info & tickets).

Slagsmålsklubben website

Album verdeeld door N.E.W.S