Sleeping States – In The Gardens Of The North

door Gert Thijs

Sleeping States is het muzikale een-mans project van Markland Starkie en In the Gardens of the North is de tweede volwaardige plaat die Starkie aflevert. Hij stamt uit de punk en DIY scene en ontwikkelde een geheel eigen stijl die aanleunt tegen indie en folk. We moesten wel even slikken bij het lezen van de bio, die kwistig strooit met namen als Kafka, Sebald, Britten en Borges. Dit zou het idee kunnen geven dat de plaat hoogdravend en pretentieus is maar daar bezondigt Markland zich gelukkig niet aan.

Alle nummers worden gedragen door de prachtige, melancholische stem van Markland Starkie met daaronder een broeierig kabbelende gitaar. De kwaliteit van de nummers is van een constant hoog niveau met heel poƫtische teksten en sterke opbouw van de songs. Enig punt van kritiek is dat de klankkleur en de sfeer van In the Gardens of the North eigenlijk nogal gelijkmatig is en het soms net een tikkeltje minder ingehouden had mogen zijn. Maar, Sleeping States creƫert wel een geheel eigen sfeer die elk nummer een grote kracht meegeeft.

Opener Rings of Saturns zet dadelijk de toon door a capella aan te vangen en dan langzaam de spanning op te bouwen door extra laagjes noise toe te voegen. In Garden of the South heeft de onderliggende gitaar plaats gemaakt voor een achtergrondkoortje, wat het nummer een crooner sfeertje mee geeft en beelden oproept van een donkere kroeg uit een film noir uit de fifties. Red King en de afsluiter The Cartographer zijn de iets meer uptemo nummers van de plaat, met een iets prominentere rol voor de drum.

In the Gardens of the North is niet echt een hapklaar zomerplaatje maar past perfect bij de herfst die er aankomt. Zeker als je er voor openstelt dan is de wereld van Sleeping States een fijne wereld om even in rond te dwalen.

Meer over Sleeping States
Sleeping States Last.fm