Sleepy Sun – Maui tears: geladen en broeierig

door Pieter Malliet

Op ‘Maui tears’ bewijst Sleepy Sun nogmaals dat het vertrek van Rachel Fannan prima werd opgevangen door alle vocale eieren in frontman Bret Constantino’s mand te leggen. In vergelijking met het twee jaar oude ‘Spine hits’ valt meteen de rijkere sound op, en ook de songschrijverij lijkt wat uitgediept waardoor hun mix van hypnotizerende stoner en etherische psychedelica epischer voor de dag komt dan ooit.

Waar we Constantino door zijn toonvastheid, dynamiek en ritmiek een erg goede zanger vinden, komt deze Californiër weliswaar dat beetje persoonlijkheid tekort om een nummer als het soundscaperige ‘Slow down’ en eigenlijk, zij het in mindere mate, ook het ingetogen zweverige ‘Outside’ volledig te dragen, maar dit detaillistische hiaat wordt vlot overschaduwd door de algehele sterkte van het album. De zwaardere songs zijn hem immers weer wel helemaal op het lijf geschreven. We denken onder meer aan de begeesterende binnenkomer ‘The lane’, de driekwartsmaat van ‘Everywhere waltz’ en het aan een aantal noisy grungeriffs opgehangen ‘1132’. Meestal bedolven onder een laag reverb, klinkt zijn stem ijl en een tikkeltje geknepen wat in deze gevallen voor een overtuigende finale inkleuring van de sfeer zorgt. Samen met de opzichtig basic ingespeelde drums houden ze daarenboven het totaalgeluid lichtvoetiger dan we doorgaans bij stoner tegenkomen waardoor Sleepy Suns spacerock indien nodig ook dromerig en zweverig voor de dag kan komen.

Het vijftal ontwijkt handig de al te vastgeroeste clichés van het genre en grossiert op ‘Maui tears’ in geladen en broeierige rock die zijn culminatiepunt vindt in de zich langzaamaan wijds ontplooiende en geregeld in een vlammend gitaarwalhalla losbarstende afsluiter en titelsong. De Amerikanen brengen hun geestverruimende stoner vinnig en weerbarstig genoeg zodat de punker in ons nauwelijks revolteert terwijl onze inwendige hippie zich toch volledig kan uitleven.

Sleepy Sun live aan het werk zien kan binnenkort in Brussel (Botanique, 12.04, info & tickets), Amsterdam (Paradiso, 13.04, info & tickets), Oostende (Instant Karma, 19.04, info & tickets), Schijndel (Paaspop, 20.04, info & tickets), Nijmegen (Doornroosje, 20.04, info & tickets) en Venlo (Queensday, 26.04, info & tickets).

Sleepy Sun website

Album verdeeld door Suburban