Smith & Burrows – Funny Looking Angels: nieuwe kerstklassiekers

door Laura Van Eeckhout

Op papier lijkt het misschien geen voor de hand liggende combinatie: Tom Smith van Editors en Andy – wie?, ah, die met zijn lang haar van Razorlight – Burrows. Toch vormen de twee mannen – die vriendschappelijk al langer aan elkaar gelinkt zijn – tegenwoordig een muzikaal duo. Meer nog, de heren besloten gelijk om samen een kerstplaat op te nemen.

Kerstplaat. Het woord alleen al doet vaak het ergste vrezen. Talloze zeemzoete covers van oude kerstballads en een handvol tenenkrullende grappige nieuwe songs passeren elk jaar weer de revue. Smith & Burrows hadden echter iets heel anders voor ogen wanneer zij voorbije zomer (!) de studio indoken. Beide dol op de gezellige kerstsfeer en geruggensteund door het grimmige Londense zomerweer, stelden de mannen zich als doel op zijn minst één originele kersthit te schrijven die mensen jaar na jaar weer uit de kast willen halen.

‘Funny Looking Angels’ telt minstens twee nummers met dat potentieel. Het mooie ‘When The Thames Froze’ is de meest logische keuze, omwille van de plechtige piano en de zachte zanglijn (and even though I hate cold – a constant reminder that I’m getting old).

Een andere song die evenmin misstaat tussen de echte klassiekers en die misschien nog knapper is, draagt de naam ‘This Ain’t New Jersey’. Balancerend tussen verdriet en vreugde (I may have had a bit to drink, I may have done some dumb things, but I’m glad the storm has trapped me here with you) doet het nummer aan als een hedendaags alternatief voor ‘Fairytale of New York’. Blindelings raakt Smith elke snaar die er te raken valt.

Dat de warme bariton van Tom Smith over voldoende kerstgehalte beschikt, is geen verrassing. Maar ook Andy Burrows doet een stevige duit in het zakje op ‘Funny Looking Angels’. In ‘As The Snowflakes Fall’ neemt hij de lead vocals over en – met een warme Elliot Smith-achtige sound – stelt hij in vraag waarom Johnny Borell ooit de frontman van Razorlight was. Zeker als je bedenkt dat Burrows ook de auteur is van de meeste grote hits van de band.

Omdat een heel album vol nieuwe kerstliederen misschien een beetje teveel van het goede is, waagde het tweetal zich ook aan een resem covers van kerstnummers en andere kerstgerelateerde songs. De hoogtepunten zijn de nieuwe versies van Blacks ‘Wonderful Life’ (uiteraard met Smith achter de microfoon) en Yazoo’s ‘Only You’ (een topmoment voor Burrows). Ook ‘On and On’ (Longpigs) is knap, vooral wanneer de zangers afwisselend de vocalen voor hun rekening nemen.

De enige (minieme) afknapper is misschien het al te hoge kaasgehalte van afsluiter ‘The Christmas Song’ (met Agnes Obel). Maar daar is het dan weer Kertsmis voor.

Smith & Burrows website

Album verdeeld door PIAS