Snow Patrol – Up To Now: fantastisch hebbeding voor ontdekker en fan

door Laura Van Eeckhout

Na vijf cd’s, waarvan de laatste drie zonder twijfel tot de beste popmuziek van het voorbije decennium gerekend kunnen worden, kan je wel stellen dat Snow Patrol zijn eerste verzamelalbum dubbel en dik verdiend heeft. ‘Up To Now’ is een dubbelaar geworden waar de Schotten met Ierse roots bijzonder trots op mogen zijn.

Snow Patrol is een radiovriendelijke band die er sinds ‘Chocolate’ (in onze regionen vooral sinds ‘Chasing Cars’) in geslaagd is de hits als het ware aan elkaar te rijgen. Geen enkele van deze publiekslievelingen ontbreekt dan ook op ‘Up To Now’, waardoor we nogmaals kunnen genieten van voorgenoemde songs (‘Chocolate’ is na al die jaren overigens nog steeds onze absolute favoriet), maar ook van onder meer ‘Take Back The City’, ‘You’re All I Have’, ‘Spitting Games’, ‘Run’ of zelfs Snow Patrols recentste wapenfeit ‘Just Say Yes’.

Daarnaast krijgen we ook wat minder bekende, maar daarom niet minder geslaagde nummers te horen, zoals ‘Set The Fire To The Third Bar’ (het adembenemende duet met Martha Wainwright), ‘The Planets Bend Between Us’ (een breekbare song van het laatste album), de op papier totaal onwaarschijnlijk ogende cover van Beyoncé’s ‘Crazy In Love’ en een flink aantal songs van Snow Patrols eerste twee platen. Eerlijk is eerlijk, ‘Songs For Polarbears’ (1998) en ‘When It’s All Over We Still Have To Clear Up’ (2001) halen niet het niveau van ‘Final Straw’(2003), ‘’Eyes Open’ (2006) en ‘A Hundred Million Suns’ (2008), maar het is de verdienste van Gary Lightbody – die met zijn prachtige stem alweer de show weet te stelen – en co dat dit amper te horen valt op deze compilatie, met dank aan een uitstekende songselectie. Met name ‘Cartwheels’, het rockende ‘PPP’ en ‘An Olive Grove Facing The Sea’ (voor de gelegenheid wel in een nieuw jasje gestoken) zouden zeker niet misstaan op een van die drie klasbakken.

Waarom dan geen vijf sterren? Nu ja, de tweede cd is toch net iets minder dan het onberispelijke eerste schijfje van de dubbelplaat. Daar waar de nieuwe songs ‘Just Say Yes’ en ‘Give Me Strength’ beide een schot in de roos zijn, hinkt ‘Dark Roman Wine’ wat achterop. Ook hadden we liever pakweg ‘How To Be Dead’ nog eens teruggehoord dan dat met ‘You Are My Joy’ het geval is.

Laat dat echter geen domper op de feestvreugde zijn. ‘Up To Now’ is een fantastisch hebbeding voor zowel de ontdekker als de jarenlange fan.

Snow Patrol website

Verdeeld door Universal