Soap&Skin – Narrow: compacter, subtieler, naakter en beter

door Laura Van Eeckhout

Anja Plaschg mag dan nogal een rare zijn, ze weet wel hoe ze een indruk kan nalaten. We gaan niet gauw vergeten hoe ze een behoorlijk-maar-niet-echt-bijzonder optreden in de Ancienne Belgique dan toch triomfantelijk afsloot met een briljant en compleet overweldigend ‘Marche Funebre’, om dan in tranen uit te barsten… omdat ze haar performance zelf niet goed genoeg vond. Ach ja. Datzelfde Oostenrijkse meisje – nog steeds bekend als Soap&Skin – heeft nu een tweede album uit. Het heet ‘Narrow’ en we vinden het geweldig, zelfs als moest ze zelf weer niet akkoord gaan.

‘Narrow’ heeft een speelduur van minder dan een half uur, wat Plaschg weinig tijd geeft om haar punt over te brengen. Dat lijkt echter geen probleem te vormen. Het nieuwe album is behalve compacter ook een stuk subtieler dan zijn voorganger, en net die simpliciteit ligt aan de bron van de pure schoonheid die op het schijfje huist. Daar waar de zangeres nog steeds graag experimenteert met interessante en ietwat bizarre achtergrondgeluiden/instrumenten, klinken de songs toch beduidend naakter. De rare muzikale hersenspinsels verhullen niet langer wat er achter schuilt: ongelooflijk mooie nummers.

Los daarvan is Soap&Skin niet veel van stijl veranderd. Haar muziek klinkt nog altijd verontrustend zwartgallig voor een 21-jarig meisje en is intenser dan Leonardo DiCaprio. Haar kille manier van zingen is genoeg om ons te doen wensen dat we haar nooit tegenkomen alleen in een donker steegje. Vooral in de kordate opener ‘Vater’ (in het Duits) en de zwaar aangedikte afsluiter ‘Big Hand Nails Down’ laat Plaschg haar demonen naar buiten. In ‘Wonder’ gaat het er opvallend zacht aan toe, doch met evenveel effect. Zelfs ‘Voyage Voyage’ – een cover van de Franse Desireless-klassieker die onze eigenste Kate Ryan een tijd geleden tot frietkotsoundtrack degradeerde – weet te ontroeren.

Het allermooiste moment is echter voorbehouden voor het desolate ‘Boat Turns Toward The Pont’, waarin Anja kwestbaarder dan ooit klinkt. Het nieuwe muziekjaar is nog jong, maar een plaat als deze maakt 2012 al bijzonder veelbelovend.

Soap&Skin live zien kan binnenkort in Luxemburg (Kulturfabrik/Esch-sur-Alzette, 28.02, info & tickets), Brussel (AB, 18.04, info & tickets) en Rotterdam (Motel Mozaïque, 19-22.04, info & tickets)

Soap&Skin website

Album verdeeld door PIAS