Some Say Yes Some Do Less – Can Not Be Played In Mono: broeierig en complexloos

door Vincent Coomans

Dat Some Say Yes Some Do Less uitgerekend nu met debuutplaat ‘Can Not Be Played in Mono’ op de proppen komt, vinden we eigenlijk geen verrassing. Zeker niet nu ook het West-Vlaamse pop- en rockconcours Westtalent de namen heeft vrijgegeven van haar nieuwe lichting jong talent. De band van frontman Jonas Tournicourt (Land, I Do I Do) werd in 2009 runner-up van de wedstrijd en bevestigt die goede kritieken al te graag met een broeierige eerste langspeler, voor de verandering geperst in een milieuvriendelijk hoesje.

Ruim twee jaar werkten Tournicourt en de zijnen aan hun complexloze indie rock om het vrijwel afgewerkte goedje nog eens onder handen te laten nemen door Alex Hartman (Lemonheads, Buffalo Tom) in de befaamde Camp Street Studios in Boston. Complexe gitaarlijnen, intense drumritmes en hoekige maar melodieuze zanglijnen vormen de bouwstenen van de gitaarpop die Some Say Yes Some Do Less op de wereld durft af te sturen. De inspiratie haalt de band uit de vroege jaren ’90. Geen wonder dat legendes als Pixies en Sonic Youth nooit ver weg zijn in het gierende, 15 minuten durende, slotoffensief ‘Sinthia’, de rammelende gitaarsongs ‘Evry’, ‘Filindra’ en het hoekige ‘Strail’. De weemoed wordt er op boeiende wijze gekoppeld aan een ingehouden euforie. Dit alles met één grote constante, de veelzijdige stem van Tournicourt die werkelijk alle kanten uit kan en keer op keer de juiste invulling geeft aan het geheel. Schreeuwerig wanneer het moet in ‘EGZ’ en elegant wanneer het kan in ‘Blixtre’, niet toevallig ook twee nummers die ons hart bij de eerste luisterbeurten makkelijk innemen.

Some Say Yes Some Do Less bestaat sinds 2006 maar lijkt eindelijk klaar om een gevestigde waarde te worden in het Belgische pop- en rockcircuit. Voor de grote doorbraak is het nog even wachten op een bevestigende tweede plaat. Niettemin levert deze band een keurige, smaakvolle eersteling af. ‘Can Not Be Played in Mono’ is de reden waarom Some Say Yes Some Do Less voortaan niet langer door het circuit gaat als een grijze muis. Oef.

Some Say Yes Some Do Less live zien kan op 08.10.11 in 4AD te Diksmuide (info & tickets)

Some Say Yes Some Do Less MySpace

Westtalent website