Son Lux – Bones: exact wat we verwachtten

door Sven Volckerijck

Anderhalf jaar geleden wist Ryan Lott, de man achter Son Lux, ons danig te bekoren met zijn derde plaat ‘Lanterns’. Vorig jaar bracht hij een soundtrack uit en nu is er de release waar we reikhalzend naar uitkeken: het vierde reguliere album. ‘Bones’, de titel, klinkt zo afgemeten en no nonsense dat we geen seconde konden wachten om die play-toets in te drukken.

Hoewel de korte opener ‘Breathe in’ gefrons opwekt, zijn we heel tevreden met wat Son Lux ons verder aanbiedt. Want daarna volgen knutselwerkjes zoals we van de man gewoon zijn, waarin verleden en heden als voorheen versmelten tot een uniek geluid. Daarbij benadert de Amerikaan de ene keer popsongs inclusief fijne melodie en aanstekelijke refreinen, zoals in ‘Flight’ en ‘This time’. In een lied als ‘You don’t know’ komt dubstep dan weer om de hoek kijken en ‘White lies’ eindigt geheel in chaos. ‘I’m the others’ klinkt alsof Damon Albarn meezingt. ‘Your day will come’ is het eerste rustpunt, al gaat het tempo daarna sowieso wat lager. Onze persoonlijke favoriet is ‘Now I want’, een slim opgebouwd nummer waarin de arrangementen kraakhelder en verrassend sober overkomen. Afsluiter ‘Breathe out’ is de tegenhanger van het opener, doch weet wel te bekoren.

De hele plaat lang krijgen we eigenlijk precies datgene wat we verwachten van Son Lux. De muziek zet de lijn van het bejubelde ‘Lanterns’ verder, altijd is er wel een hoek af en dat strekt de eenmansband tot eer. Wij kijken dan ook uit naar de passages op de zomerfestivals en de zaalshows in het najaar.

Son Lux kan je onder meer live zien op Pukkelpop in Hasselt-Kiewit (22.08, info en tickets) en Into The Great Wide Open in Vlieland (05.09, info en tickets), maar later dus ook in de AB in Brussel (19.10, info en tickets) en de Bitterzoet in Amsterdam (26.10, info en tickets). Alle concertdata vind je op de Facebookpagina van de artiest.

Website Son Lux

Album verdeeld door Caroline