Soulwax laat een synthesizer het woord voeren op ‘EMS Synthi 100 – DEEWEE sessions vol.01’

door Joren Van Utterbeeck

In het verleden is al gebleken dat bands die uit duo’s bestonden, na een tijd nood hadden aan extra bandleden, om zo – zeker live – beter uit de verf te komen. Toen Black Box Revelations vorige zomer op Pukkelpop stond, was het bijvoorbeeld als trio. Je hebt ook bands die hun derde bandlid niet gaan zoeken in personen, maar hun entourage uitbreiden met instrumenten. Dat is hetgeen wat er op EMS Synthi 100 – DEEWEE sessions vol.01’ van Soulwax is gebeurd.

Elke noot, beat of bass is afkomstig van de EMS Synthi 100. Een ondoorgrondelijke synthesizer met futuristische trekken waar slechts dertig stuks van bestaan. Een jaar lang mochten de broers Dewaele hun ongebreidelde honger naar mixen, faden en beats botvieren op dit toestel. Een exemplaar vinden was geen makkelijke opdracht, maar uiteindelijk vonden ze er een vlak onder hun neus in hun thuisstad Gent. Het toestel stond voor onderhoud in het Instituut voor psychoakoestiek en elektronische muziek (IPEM) en verhuisde een jaar lang naar het DEEWEE-hoofdkwartier.

De sound is zeker niet uniek, maar wel zeldzaam. Denk bijvoorbeeld aan de intro van ‘Won’t get fooled againvan The Who. Het is echter nog maar amper gebruikt om een volledige plaat op te nemen. Zo wordt dit instrument echt een volwaardig bandlid. Soulwax slaagt erin om de veelzijdigheid van dit analoge toestel te laten horen. Van een trage opbouw in opener Movement 1′ tot een soort elektronisch vuurwerk in afsluiter ‘Movement 6’. De titels van de nummers zijn zo even strak als het design van de synthesizer zelf, en het geslaagde instrument is misschien wel de ultieme ode aan hun heilige graal van de synthesizers.

Op de Spotify’s – EMS Synthi 100 wordt hier als apart bandlid vermeld – en andere Apple Music’s van deze wereld is de plaat terug te vinden. Toch loont het de moeite om je zuur verdiende vakantiegeld uit te geven aan een fysiek exemplaar. Je krijgt er niet enkel de vinylplaat, maar ook een prachtig boek van 50 pagina’s met uitleg over het instrument. Ideaal om door te nemen op tijdens je staycation.