Steiger wervelt verder op ‘Give space’

door Yannick Verhasselt

Steiger is het aanstormende jazzproject uit Gent van Gilles Vandecaveye, Kobe Boon en Simon Raman. Samen met namen als Stuff., Nordmann, De Beren Gieren of Black Flower vormt het trio een frisse wind doorheen het jazzlandschap van België. Na het met lof geprezen debuut ‘And above, all’ uit 2017 en het winnen van Jong Jazztalent datzelfde jaar op Gent Jazz Festival, was het tijd om te bevestigen op ‘Give space’ dat uitgebracht werd via Sdban Ultra.

Elk nummer op het album werd op een verschillende locatie opgenomen omdat het aspect van ruimte en plaats inspirerend werkt volgens het trio, vandaar ook de titel voor dit album. Locatie speelt zo een fundamentele rol dat het bijna een vierde lid vormt van de band. Het voegt kleine, ambient details toe die je op geen enkele andere plek zou tegenkomen. Deze omgevingsgeluiden, zoals het fluiten van vogels en het geschuifel van herfstbladeren op ‘Cripplewood’, het geluid van regen dat naar beneden druppelt op ‘Chin-de-dah‘ of het gedempt klotsen van het water vanop de Leie op ‘Deismos’, zorgen ervoor dat nummers een extra gelaagdheid krijgen.

Over naar de muziek van de overige drie bandleden. Met Vandecaveye aan de piano kan je als band vele kanten op gaan, gaande van moderne klassieke muziek à la Nils Frahm, op het vrij rustgevende ‘Cripplewood’, tot het experimentele ‘And there they stood’. Op die laatste zorgt de bas van Boon voor een droney, opbouwende sfeer van pure verontrusting die pas wordt losgelaten in de tweede helft van het nummer, waar het aankomt als een ware catharsis. Het drietal experimenteert en speelt met structuren, tempo en spanning doorheen het album. Zo worden we na een kalmerende boswandeling op ‘Cripplewood’ opgeschrikt door het explosieve ‘Female pope’ dat uitmondt in een prachtige solo van Vandecaveye in de tweede helft van het nummer. Daarnaast is er ‘The lady, the llama and the dog’ dat door het tempo en de instrumentatie bijna rock valt te noemen. ‘Chin-de-dah’ is dan weer een prachtige, 8 minuten durende trip die gedeisd en gejaagd van start gaat, maar met de minuut steeds heviger en harder tekeer gaat.

De jonge Gentenaren bewijzen met deze opvolger dat ze een eigen stek verdienen in de jazz scene van België. Steiger weet op een goede manier een mix te vinden tussen het experimentele en klassieke karakter van jazz en voegt door hun “vierde bandlid” een extra dimensie toe aan hun nummers. De creativiteit van het drietal vindt na het kranige debuut een nieuw hoogtepunt op dit album, maar toch kunnen we ons niet ontdoen van de gedachte dat het beste van Steiger nog komen moet.

Steiger speelt op 21 september in Ancienne Belgique in Brussel, op 27 september in Handelsbeurs in Gent, op 24 oktober in Bourla Schouwburg in Antwerpen en op 6 december in CC De Schakel in Waregem.