Strand – Strand: donkere spanning tot gelukzalige oplossing

door Simon Kremar

Strand, of Bert Dockx, bekend van Flying Horseman en Dans Dans, brengt een soloplaat uit, en dat mogen we geweten hebben. Het gebeurt niet vaak dat een cd je vanaf de eerste luisterbeurt zijn wereld inzuigt. Dit was wel het geval bij ‘Strand’, die niemand met ook maar een beetje gevoel voor melancholie links mag laten liggen.

De combinatie van Dockx’ warme stem en een gitaargeluid dat zo uit een weemoedige western zou kunnen komen, bekoort mateloos en de poëtische Nederlandse tekst grenst aan het duistere. In ‘Dood’ zingt hij: “ik breek m’n geloof / op de vloer in m’n hoofd / en terug”, waarna de song eindigt met “de dood deert jou niet”. Die persoonlijke melancholische beelden komen steeds heel open en eerlijk over. De sfeer wordt ruwer in ‘Woord’: “de laatste gedachte / het laatste woord / heb je vermoord” en “nu zie je mij voor het eerst / de aarde brandt / en de stilte heerst”. ‘Strand’ bestaat uit een wervelwind van uiteenlopende gevoelens, je kan bijna niet anders dan je erdoor te laten meesleuren.

Daarbovenop zijn ook de instrumentale nummers ‘Haat’ en ‘Droom’ onwaarschijnlijk mooi. ‘Haat’ drijft heen en weer, van een donkere spanning tot bijna een gelukzalige oplossing. Soms zijn gevoelens niet onder te brengen in woorden, maar in dit geval wordt het sentiment van haat probleemloos omgezet in muziek.

Er staat gewoonweg geen enkel minder lied op het album. Het is een plaat waarin je je kunt, maar vooral wil verliezen. Begeesterd en ingedompeld in de donkere sfeer komt er kippenvel tevoorschijn en, als je geluk hebt, een traan. We sluiten af met een fragment uit ‘Scherf’: “en als een traan toch sterft/ dan mis je hem al snel/ want zonder traan te moeten leven /je herkent jezelf niet meer/ de rug recht het hoofd geheven/ je herkent jezelf niet meer.”

Strand live gaan bekijken kan binnenkort onder meer in Antwerpen (Trix, 19.10, gratis) en Diksmuide (4AD, 31.10, info & tickets) gaan bekijken. Neem zeker een kijkje op zijn Facebook hieronder voor concerten in jouw buurt.

Strand Facebook

Album verschijnt op Unday Records