Suzanne Vega – Tales From The Realm Of The Queen Of Pentacles: triomfantelijke transformatie

door Wouter Ollevier

Ze lijkt al een eeuwigheid mee te gaan, Suzanne Vega. En ook al mag ze dan ondertussen reeds 54 zijn, met ‘Tales From The Realm Of The Queen Of Pentacles’ (een beest van een titel) geeft ze muziek prijs die behoorlijk fel breekt met haar verleden. De zangeres van hits als ‘Tom’s Diner’, ‘Marlene On The Wall’ en ‘Luka’ gaat voluit voor een rauwer geluid en vindt zichzelf opnieuw uit. En die verrassende keuze valt, wonder boven wonder misschien, bijzonder goed mee.

Met een titelloos debuut in 1985 wist de Amerikaanse zich meteen van een plaatsje op de muzikale kaart te verzekeren, maar ook het daaropvolgende ‘Solitude Standing’ kreeg bijzonder veel meeval. De laatste jaren bleef het behoorlijk stil rond de ervaren artieste, ze teerde vooral op oude successen en kon met nieuw werk slechts zelden echt bekoren. Daar heeft de singer-songwriter nu dus komaf mee gemaakt. Tien nummers lang blijft ze immers enerzijds heel trouw aan haar eigen karakteristieke stijl en durft ze tegelijk nieuwe paden bewandelen. ‘Crack In The Wall’ en ‘Fool’s Complaint’ klinken herkenbaar en lichtvoetig folky, het onstuimige ‘I Never Wear White’ breekt echter zonder excuses de ban. Het is een behoorlijk ruwe rocksong met een eerlijke en zeer begrijpbare tekst, iets wat we van de New Yorkse niet echt gewoon zijn.

Dat Vega voor dit uitdagende project een beroep deed op Gerry Leonard, die ook deel uitmaakte van David Bowies succesteam afgelopen jaar, hoeft misschien niet te verbazen. ‘Song Of The Stoic’ is een geweldig nummer dat heden en verleden harmonieus met elkaar verbindt. ‘Laying On The Hands/Stoic 2’ mag dan niet het potentieel hebben om uit te groeien tot een instant klassieker, het is een lied dat menig luisteraar zal bekoren. Dat laatste geldt zeker ook voor ‘Jacob And The Angel’ en ‘Horizon (There Is A Road)’, stuk voor stuk songs die qua muzikaal vernuft bij de perfectie aanleunen.

Vega bewijst op ‘Tales From The Realm Of The Queen of Pentacles’ dat ze er net als ruim dertig jaar geleden als muzikante en zangeres nog toe doet. Ze wist toen een hele generatie te inspireren en te bekoren en dat zal nu wellicht niet anders zijn. Een geweldig weerzien als dit is altijd fijn.

Suzanne Vega heeft voorlopig helaas geen concerten in België en Nederland aangekondigd. Meer info en andere speeldata zijn te vinden op de website van de zangeres.

Album verdeeld door V2