Swahili Blonde – Man Meat: tussen meesterwerk en belachelijk slecht

door Indiestyle

De grens tussen meesterwerk en belachelijk slecht is vaak heel fijn. Swahili Blonde speelt graag met deze grenzen. Ze experimenteren met geluiden die je zelf nooit had durven bedenken en krijgen daarbij steun van niemand minder dan John Frusciante van Red Hot Chili Peppers. Ook Duran Duran-bassist John Taylor is van de partij op ‘Man Meat’.

Het gewaagde project werd op de been gebracht door Nicole Turley, ex-WEAVE!-drumster en -zangeres. Zij ontwikkelde deze onconventionele akkoordprogressies en obscure rythmes en plakte er vervolgens bizarre, Afrikaanse zanglijnen op.

Originaliteit staat centraal. Of ze met dergelijke muziek echter een groot publiek zullen bereiken betwijfelen we. Zeker bij de eerste luisterbeurt zal een groot stuk van de luisteraars afhaken. Fans van Frusciante moeten niet te veel verwachten. Al is hijzelf eveneens de experimentele weg gaan bewandelen op zijn soloplaten, met Swahili Blonde herken je hem helemaal niet. Maar niet getreurd. ‘Man Meat’ omvat een arsenaal aan verschillende instrumenten en geluiden, zowel elektronisch als akoestisch.

‘Man Meat’ is een zevendelige trip waarin je heel diep kunt wegdromen. Uitstekend voorbeeld daarvan is ‘Release The Ghost’ , de meest psychedelische song van het album. Onze favorieten zijn alvast ‘Le Mampatee’ en het dansbare ‘Red Money’. Afsluiter ‘Tigress Ritual’ klinkt dan weer meer funky. Voor muziekliefhebbers die niet vies zijn van nieuwe genres en experimentele sounds is ‘Man Meat’ zeker een aanrader.