Talaboman scheert hoge toppen met ‘The night land’

door Joris Blondeel

Talaboman is het bijzonder geslaagde muzikale huwelijk tussen de Catalaan Jon Talabot en Axel Boman uit Zweden. Beide muzikanten verdienden met hun solowerk reeds eerder hun strepen en vooral Jon Talabot bereikte een ware cultstatus bij liefhebbers van het fijnere elektronische spul met zijn in 2012 uitgebracht magnum opus ‘fIN’. Sinds die release tourde Talabot intensief de wereld rond, al bleef nieuw solowerk uit. We moesten het stellen met de veelbelovende ‘Sideral’-12” uit 2014, waarop voor het eerst werd samengewerkt onder de noemer ‘Talaboman’.

Nu is er dus een volledig Talaboman-album. Het kleinood werd veelzeggend ‘The night land’ gedoopt en is uitgebracht op het legendarische Belgische R&S-label, dat daarmee nogmaals zijn relevantie (en reputatie) dubbel en dik in de verf zet. ‘The night land’ klinkt geenszins als een doorslagje of een vervolg op ‘fIN’. Talaboman klinkt eclectisch, kleurrijk en bijwijlen zelfs een tikkeltje exotisch. Zo werden we – onder andere op sublieme tracks als ‘Safe changes’ en ‘Brutal chugga chugga’ meermaals aangenaam verrast door subtiele Afrikaanse samples, shakers, etnische percussie en allerhande omgevingsgeluiden. Helemaal stil werden we dan weer van de woordloze pracht en de melancholische synths op het ijle en breekbare ‘Loser’s hymn’.

Hoewel het album slechts acht nummers bevat, klokt het af op net geen uur. De instrumentale tracks zijn dus stuk voor stuk lang uitgesponnen, maar vooral ook zorgzaam gelaagd en minutieus opgebouwd. Qua zin voor detail moesten we bij het beluisteren trouwens soms denken aan de albums van Pantha du Prince. Een andere uitschieter is ‘Samsa’, dat tien minuten voortkabbelt, klatert en meandert zonder een seconde te vervelen. We hebben goed gezocht naar zwakke momenten op uitschuivers, en zijn er vooralsnog geen tegengekomen.

Album verdeeld door R&S Records.