‘Teens of denial’, het meesterlijke manifest van Car Seat Headrest

door Mattias Goossens

73. Zoveel mensen kochten een kaartje om Car Seat Headrest drie maand geleden aan het werk te zien in de Witloofbar van de Botanique. 73 mensen die over twintig jaar met het hand op het hart kunnen zweren dat ze erbij waren, want Car Seat Headrest zou wel eens een hele grote kunnen worden. Tijdens die passage kwam de band rond Will Toledo het vorig jaar uitgebrachte demo-compilatiealbum ‘Teens of style’ voorstellen. Nu, enkele maanden later, verschijnt het eerste echte studioalbum van de jonge Amerikaan, ‘Teens of denial’. Alhoewel “verschijnen” in dit geval een ietwat ambivalent begrip is.

Een week geleden plaatste Toledo nog trots een foto online van dozen vol eerste persingen van ‘Teens of denial’. Ondertussen zijn al die platen teruggestuurd om vernietigd te worden. Les van de dag: altijd zorgen dat je de toestemming hebt van de artiest zelf en niet één of andere publisher voordat je een deel van een nummer incorporeert in je eigen werk. De sample/herwerking in kwestie is de openingsstrofe van ‘Just what I needed’ van The Cars. Op zich een vrij geestige vondst, zo’n The Cars Seat Headrest mini-mashup, al dacht Ric Ocasak daar duidelijk anders over. Met als gevolg dat je nog even zult moeten wachten voor je ‘Teens of denial’ bij de platenzaak zult aantreffen, meer bepaald tot ergens in juli. Toledo heeft ondertussen de bewuste passage uit ‘Just what I needed / not just what I needed’ geschrapt en het herwerkt tot iets helemaal nieuw nummer getiteld ‘Not what I needed’. Lang leve ironische albumtitels.

Het is niet dat Car Seat Headrest behoefte had aan zo’n vervloekenswaardig moment. ‘Teens of denial’ staat bol van de kleine en grote ergernissen, van toeristen in z’n thuisstad (‘Vincent’) tot akkefietjes met de politie (‘1937 state park’). Toledo is kwaad op alles en niets, en laat zich niet langer beperken tot korte, rechtoe-rechtaan garagepunk. Ondanks dat de gemiddelde duur van de nummers vrij hoog ligt, wordt er geen snaar te veel aangeslagen – zelfs niet in het wrange 11-minuten durende epos ‘The ballad of the Costa Concordia’. Hij toont zich een scherpe en zelfbewuste hedendaagse songschrijver die zich kan opwerpen als mannelijke tegenpool van Courtney Barnett. De humor is echter wranger en zwartgalliger, de kwellingen en het middelengebruik explicieter. Dat maakt dat elke twintiger met een kater op een weekdag zich kan herkennen in ‘s mans zielenroersels. Hij observeert en transformeert het banale naar iets groters. Daarbij blijft hij ver weg van enige vorm van romantisering, of het nu gaat over rijden over invloed of cruiseschepen doen zinken. Volgende zinsnede uit ‘(Joe gets kicked out of school for using) Drugs with friends (but says this isn’t a problem)’ geldt daarvoor als driest hoogtepunt: “Last friday I took acid and mushrooms / I did not feel good / I felt like a walking piece of shit / In a stupid looking jacket. Het Brett Easton Ellis-gehalte is bij momenten erg hoog, en da’s allesbehalve erg, want voor ‘A weekend in the city’ putte Kele Okereke eveneens inspiratie uit het werk van de Amerikaanse schrijver.

Will Toledo ziet zichzelf mijlenver verwijderd van het huisje-tuintje-boompje-ideaal waartegen hij zich ongewild blijft verzetten. Die doelloosheid, doorspekt met existentialistische bedenkingen, wordt echter geregeld doorklieft door plotse gitaarinvallen en adrenaline-opwekkende refreinen die je liefst van al zo luid mogelijk zou willen meebrullen. Het maakt van deze momentopname van Toledo’s leven een album dat lijkt te kunnen fungeren als manifest voor een jonge groep adolescenten die voorlopig nog geen boodschap heeft aan wat de maatschappij hen wil opleggen. Laat het een soundtrack zijn bij je zoektocht, en steek ondertussen gerust wat afgedrukte baby- of trouwfoto’s van vage Facebookkennissen in brand.

In afwachting van een fysieke release kan je je voorlopig behelpen met een Bandcampdownload, het medium waarmee Car Seat Headrest eerder al een lading albums en ep’s uitbracht.

Album verdeeld door Matador

Car Seat Headrest speelt op 29 mei in Gent tijdens het Big Next festival (info & tickets),  19 juni in Trix (info & tickets) en op Down The Rabbit Hole (info & tickets)