Tei Shi maakt met ‘Crawl space’ het perfecte introspectieve debuutalbum

door Rana Cools

De muzikale reis van Tei Shi wordt door Indiestyle al vanaf het begin met veel interesse gevolgd. Eind 2014 tipten we de altpopzangeres als belofte voor 2015 en schreven we dat we een album verwachtten in 2015. We hadden toen helaas ongelijk, al is die voorspelde langspeler er nu eindelijk. Daarop toont Valerie Teicher zich van haar meest veelzijdige kant.

De zangeres vernoemde haar debuut naar de crawl space in haar ouderlijke woonst, waar ze vroeger als kind vaak ging zitten wanneer ze niet kon slapen en bang was van het donker. De kleine Tei Shi keert doorheen de plaat nog drie keer terug naar die ruimte: de intro is ‘Way to record’: een opname waarin een kind ons uitlegt hoe ze opneemt met haar cassettespeler. Het meisje horen we daarna nog terug op de interludes ‘Bad singer’ en ‘Bad girl’, waarin ze toegeeft dat ze die nummertitels belichaamt, en Britney Spears achterna hoopt te gaan.

Ironisch genoeg is het eerste volwaardige nummer van het album de single ‘Keep running’, dat perfect past in Teichers evolutie tot perfecte popprinses (à la Britney Spears, als ze dat echt zelf wil). Haar verfijnde falsetto gecombineerd met hevige bassen waren we van de Argentijnse al gewoon, maar dat catchy refrein zorgt ervoor dat de plaat meteen met een knaller begint.

De rest van het album toont ons een veelzijdige Tei Shi. ‘How far’ moet het hebben van een stevige gitaarrif, terwijl ‘Say you do’ ons met z’n glinsterende synths meteen terug katapulteert naar de jaren 80. In ‘Como si’ zingt de zangeres in het Spaans, wat samen met de percussie voor exotische vibes zorgt en ons het verhaal van de artiestes roots vertelt. ‘Sleepy’ is kwetsbaarder (“Untie me / I’m all tangled up in the strings I knit / I’ll die / Trying to find my way out their stubborn grip) en is meteen een perfecte metafoor voor het thema van het album.

‘Crawl space’ verhaalt over ontdekken, angsten overwinnen en groeien, terwijl er onvermijdelijk muren zijn waar je tegen opbotst. In elk nummer stelt Tei Shi zich op een of andere manier kwetsbaar op, terwijl ze op andere momenten uitbarst met behulp van explosieve bassen. De zangeres lijkt haar grenzen telkens te verleggen en deelt de moeilijkheden die daarmee gepaard gaan met haar luisteraars, wat ‘Crawl space’ het perfecte introspectieve debuutalbum maakt.