The Asteroids Galaxy Tour – Bring us together: glimlachend door het heelal

door Martin de Kruijter

Met hun derde album ‘Bring us together’ brengt het Deense man/vrouw-duo The Asteroids Galaxy Tour ons wederom een stukje verder op hun reis door de oneindige ruimte. Dat dit stukje van de route geen gedeelte van het heelal is “where no man has gone before” hadden we van tevoren kunnen zien aankomen. De popmuziek die Mette (zang) en Lars (producer) ons al sinds 2008 voorschotelen is er namelijk eentje van het soort dat doorgaans in de bakjes ‘simpel’ en ‘ultra aanstekelijk’ gestoken wordt. En hoewel het internationale producersgilde ons wil doen geloven dat er in dit segment meer dan voldoende variatie te vinden is, weten wij inmiddels wel beter. Het merendeel is eenheidsworst en als je niet goed genoeg luistert, zou je ‘TAGT’ daar ook zomaar onder kunnen scharen. Dat zou echter niet terecht zijn.

Van de tien nummers op de langspeler kunnen er zonder meer zes als ‘goed’ worden bestempeld. Bij de resterende vier behoren er drie die ‘prima’ zijn, maar ook eentje die niets minder is dan ‘best wel briljant’. Om maar met die laatste te beginnen, ‘Rock the ride’ is een heerlijk origineel popliedje met lekkere funky blazers en een extreem catchy refrein. Het is er zo één die de hele dag in je kop blijft hangen. Elders spelen de Scandinaviërs creatief leentjebuur bij verschillende overleden en nog levende collega’s. ‘Navigator’ wordt gedreven door basloopjes á la Chic en het zou je vergeven worden wanneer je dacht dat ‘My club’ afkomstig was van een plaatje van Santigold. ‘Choke it’ klinkt alsof het door La Roux is ingezongen en ‘Get connected’ lijkt een liefdesbaby gemaakt met een zusje van The Jacksons.

Laat de vergelijking met andermans werk echter vooral niet overkomen als kritiek. The Asteroids Galaxy Tour  maakt er namelijk wel degelijk iets eigens van. Het lijzige stemgeluid van Mette is uit duizenden herkenbaar en geeft de band een uniek smoelwerk. Verder is de productie van het album ijzersterk en zijn de songs zonder uitzondering verheven boven de middelmaat. Als geheel is het een relaxte trip van 44 minuten die je na afloop met een glimlach achterlaat.

Dit najaar kan je The Asteroids Galaxy Tour in onze contreien aan het werk zien. De groep speelt in Amsterdam (Melkweg, 07.11, info & tickets) Brussel (Botanique, 08.11, info & tickets) en Nijmegen (Doornroosje, 11.11, info & tickets).

The Asteroids Galaxy Tour website

Album verdeeld door N.E.W.S.