The Bamboos – Medicine Man: té relaxte luisterplaat

door Esther Plessers

Met hun zevende plaat ‘Medicine Man’ proberen The Bamboos vaste voet aan wal te krijgen op Europese bodem. Daarvoor kan de Australische band een indrukwekkende vocale guestlist voorleggen: artiesten als Daniel Merriweather en blueszangeres Ella Thompson traden in samenwerking met The Bamboos voor dit album. Sterke Australische bands als Empire of the Sun, Angus & Julia Stone en ook The Temper Trap waren hun echter een aantal platen voor en veroverden reeds de harten van een trouw Europees publiek. Slagen The Bamboos erin om voor zichzelf een stevige plaats binnen onze muziekscène op te eisen?

Eigenlijk kunnen we daar kort, doch volledig over zijn: ‘Medicine Man’ heeft een zeer eigen feel – denk aan een retro funky kruising tussen Jazzanova en de soulgeluiden van Jamie Lidell – maar is over het algemeen té relaxt. Hoewel ‘Medicine Man’ zeer gemakkelijk wegluistert, blijft het over het algemeen niet echt hangen, waardoor het eerder een plaat is om een keer op te zetten bij een zomerse barbecue dan eentje om te koesteren, te herbeluisteren en grijs te draaien.

Daarmee is niet gezegd dat The Bamboos geen pareltjes kunnen produceren: de soulfunk cover van James Blakes ‘The Wilhelm Scream’ is gewoonweg briljant gedaan en zal zeker nog hoge ogen gooien. Helaas vallen hierbij ook complimenten te adresseren aan het adres van Blake zelf, die nummers schrijft die in elke context, herwerking en setting recht overeind blijven staan. Toch toont de rest van ‘Medicine Man’ aan dat de groep rond gitarist en oprichter Lance Ferguson wel degelijk een bezetting van topmuzikanten heeft, die toegankelijke muzikaal hoogwaardige muziek maakt. Opener ‘Where Does The Time Go?’ heeft iets tijdloos en vrolijks tegelijk en ook ‘Hello Stranger’ weet te veroveren met zijn mooi afgeronde arrangementen. De rest van het album blijft helaas een beetje hangen op mid-tempo en slaagt er niet meer in waarlijk oorcontact op te bouwen met zijn luisteraar.

Organiseer je deze zomer een barbecue en ben je weg van vrij getemperde soul funk? Spoed je dan naar de platenzaak en geniet ervan. Blijft het weer echter zoals het vaak is en verloor je je hart reeds aan een van de andere Australische bands? Wacht dan maar even op een opvolger met hopelijk wat meer pit.

The Bamboos website

Album verdeeld door Rough Trade