The Bony King Of Nowhere put kracht uit melancholie op ‘Silent days’

door Jens Wijnants

Na de release van ‘Wild flowers’ wist Bram Vanparys het even niet meer. Misschien was de samenwerking met leden van The Pariah Dogs, die ook wel voor menig andere singer-songwriters (Ray LaMontagne) in dienst hebben getreden, zodanig een persoonlijk hoogtepunt dat hij drie jaar moest herbronnen? In ieder geval is er in die drie jaar ook meer gebeurd dan een writer’s block. Een stukgelopen relatie en een jaar wonend in een caravan gaven hem een catharsis en de moed om weer met muziek bezig te zijn. Het resultaat kreeg als titel ‘Silent days’ mee en brengt een vernieuwde sound met zich mee; rijker en complexer gearrangeerd met nog steeds de warme zalvende stem van Vanparys.

In ons recent interview met de Gentenaar liet hij verstaan zijn mooie stem beu te zijn. Toch krijgen we tijdens de sfeervolle opener ‘Going on’ een gelukzalig gevoel als Vanparys zijn tenortimbre weer voor zich laat spreken. “Gonna comb my hair, gonna shine my shoes, gonna change my style, going out to see my babe.” The Bony King Of Nowhere is helemaal herboren. Ook op eerste single ‘Every road’ en op titelsong ‘Silent days’ lijkt de folk van op ‘Alas my love’ en ‘Eleonore” ver weg. Voor het eerst staan niet alleen de stem en de harmonieën in de belangstelling tijdens een song; de elektrische gitaar overheerst en we hebben Vanparys zelden zo energiek geweten.

Wie dacht dat de Gentenaar niet meer intiem kon klinken wordt tijdens ‘Like lovers do’ voorzien van een antwoord. “I tried to give you everything, I tried to love you well”, zingt hij verontschuldigend. Halverwege komt het nummer in een stroomversnelling en gaat Vanparys bij zichzelf te rade: “I go out in the streets and wonder where we ever took this turn, babe.”

Met regelmaat horen we vlagen van het verleden op ‘Silent days’. Ouwe trouwe liefde wordt steeds teruggevonden wanneer Vanparys zijn akoestische gitaar vastneemt (‘Now that I know’) en afsluiter ‘Still around’ verklapt de liefde voor Bob Dylan.

The Bony King Of Nowhere heeft zichzelf opnieuw uitgevonden op ‘Silent days’. Dat er schoonheid kan schuilen in de diepste kleuren van de melancholie wisten we al, maar Vanparys gaat een stapje verder dan dat. Hij put er kracht en zelfvertrouwen uit, vindt er nieuwe uitdagingen in en recht de rug voor wat komen zal.

The Bony King Of Nowhere speelt zijn eerstvolgende shows op 12 oktober in de Botanique en op 19 december in de Handelsbeurs.