The Computers – This is the Computers: hardcore uppercut zonder verrassingen

door Indiestyle

Met een naam als The Computers zou je weleens durven denken dat er hier een cd komt binnenwaaien die het beste van Kraftwerk ten gehore brengt, maar het is eerder uit de bron van The Ataris (ha!) dat deze groep de invloeden tracht te putten. Inderdaad, dit viertal uit Exeter maakt rauwe noisy punk. Van het moment dat het toonaangevende tijdschrift Kerrang! de loftrompetten bovenhaalt, weet je dat je hier het hardere werk zult toegedeeld krijgen.

The Computers liepen al een tijdje rond toen hun carrière in een stroomversnelling kwam dankzij de steun van John “Speedo” Reis, de man achter de rock ‘n rollmachine Rocket From The Crypt. Het leverde hun niet alleen een platendeal met One Little Indian op, ook mochten zij ‘This is the Computers’ gaan opnemen in Californië, en dit onder de hoede van Speedo. De elf nummers werden in recordtempo (vier korte dagen!) ingeblikt en het resultaat dat op tape te horen was, werd meteen op cd geperst zonder dat er ook maar sprake was van één overdub. Allemaal interessant om weten, maar de hamvraag is natuurlijk of deze computers nu ook iets uit de mouw geschud hebben dat ons eeuwig zal bijblijven.

Het antwoord hierop is een jammerlijk neen. Ook al is dit een uppercut van zo’n kleine 30 minuten, de cd raakt niet verder dan het niveau van een doordeweekse hardcore-punkplaat. Er wordt lekker gebruld en de gitaren staan loeiend hard maar nooit komt deze band uit de hoek met één verrassing. Fans van het vroegere Lookout Records zullen dit wel lusten, en toch, zoals The Computers heb je veel bands rondlopen. Misschien zelfs iets teveel.

The Computers live zien kan in de zomer van 2011 in Biddinghuizen (Lowlands, 19-21.08)

The Computers MySpace

Album verdeeld door Bertus