The Fat White Family – Champagne Holocaust: Laat je gaan

door Indiestyle

Je kent het wel, een warme en donkere ruimte waar de muffe geur van de houten vloer meteen verraadt dat je in een café zit waar elke dag geleefd wordt. The Fat White Family  sleept je in de vroege uurtjes mee naar de kroeg die eigenlijk al gesloten is, maar waar de vaste klanten best mogen blijven zitten tot de zon opkomt. Je hebt er de meest uiteenlopende gesprekken: van pseudopsychologische praatjes tot de typische politieke discussies die weleens uit de hand kunnen lopen. Als ‘Champagne Holocaust’ een boodschap overbrengt, is het zonder twijfel deze: laat je gaan, man.

In het begin lijkt de cd wel op een samenraapsel  van reeds bestaande groepen. The Doors, Pink Floyd, The Black Angels, al die namen kwamen in ons op, met als enig verschil dat The Fat White Family de methode gevonden heeft om deze sound vakkundig naar je hoofd te smijten. Het Londense sextet heeft een vorm van psychedelische rock aan het licht gebracht die af en toe volledig losbarst en die uiteindelijk een geluid produceert dat blijft nagalmen. Dit krijg je zeker in de gaten  wanneer je  ‘Is it raining in your mouth?’  voorgeschoteld krijgt.  Dit nummer heeft veel weg van een hit met een zeker kerstgehalte, althans in het begin. Het blijft verder evolueren tot je uiteindelijk op een geweldig chaotisch crescendo botst, waar je tussen het geschreeuw de woorden “Five sweaty fingers on the dashboard” onderscheidt – we kunnen niet ontkennen dat onze nieuwsgierigheid geprikkeld werd.

Hoewel sommige nummers een stevig rockgehalte hebben, vind je als het ware ook drie kampvuurliedjes die het tempo van ‘Champagne Holocaust’ kortstondig overhoop gooien: ‘Who shot Lee Oswald?’, ‘Borderline’ en ‘Garden of the numb’ . Gelukkig houdt The Fat White Family voet bij stuk. Songs als ‘Special Ape’ en ‘Cream of the young’ zijn simpelweg opmerkelijke en eerlijk gezegd wat zwartgallige muzikale pareltjes.

Deze parodie – want ‘Champagne Holocaust’ voelt zo aan –  gaat daarenboven nog eens gepaard met  lyrics die je te pas en te onpas kan herkennen: “There’ll always be fresh bodies to milk” in ‘Wild American prairie’ zorgt er effectief voor dat je een paar seconden voor je uit zit te staren met een blik die slechts één gevoel uitstraalt: verwarring. Twijfel niet, dit gevoel zal zeker een paar keer terugkomen bij een eerste luisterbeurt, maar het maakt snel plaats voor een bevestigende en goedkeurende knik.

‘Champagne Holocaust’ verdient zeker een plaats in de cd-kasten van psychedelische rockfans die zich niet laten afschrikken door deze opmerkelijke muziekcombinatie: van kalme kampvuurliedjes tot stevige rocknummers.

The Fat White Family live zien kan binnenkort op Best Kept Secret (Hilvarenbeek, 20-22.06, info & tickets).

The Fat White Family website

Verdeeld door Suburban