The Guru Guru mixt gestoord en genrebrekend op ‘Point fingers’

door Eva Gutscoven

Boomgaarden vol met peren, de Limburgse heimat van the Guru Guru proeft zoet. Het vijftal toont echter weinig parallellen met melige appels. Dat bewezen ze onder meer met debuut ‘PCHEW’ waarop ze indie, noisepunk en mathrock op een eigenwijze en chaotische manier mengden. Drie jaar later vinden de jongens een andere foto uit de oude doos om de verpakking van opvolger ‘Point fingers’ mee te verzorgen. Daarvoor kropen ze wederom in de studio met Wouter Vlaminck (Raketkanon, Kapitan Korsakov).

Wat als eerste opvalt is dat the Guru Guru hun weefkunsten niet verleerd heeft: ruig gitaargeweld met dromerige indievocalen (‘Mache’), snelle en trage ritmes (‘Chramer’ en ‘Origamiwise’), punkrock met lo-fi (‘Skidoo’). Dan lijkt plots Jessica Pratt binnen te wandelen om frontman Adriaenssens te begeleiden bij een ballade (‘And I’m singing aren’t I’). Het resultaat is een bont weefgetouw. Sommige plakken op dit soort gedrag het etiket ‘borderline’.

In de videoclip van ‘Origamiwise’ laat Adriaenssens – gehuld in badjas – twee schoothondjes uit. Wandeltochtjes schijnen positief te zijn voor het mentale gemoed, maar lijken amper effect te hebben op deze impulsieve rockers. ‘Chramer’ en ‘Skidoo’ werken als esbit-blokjes in licht-ontvlambare moshpits. De rollercoaster die de Limburgers besturen laat ons echter een beetje vergeten waar we ook weer naar het luisteren waren. Alsof we – eenmaal terug op het perron – vergeten zijn hoe het refrein nu weer klinkt. Of dat erg is? Nei. Dat we nog eens diezelfde trein willen nemen? Joa.

‘Point Fingers’ is een duidelijke opvolger van het ‘Harry Potter’ debuut. De hitgevoeligheid is laag (de nummers blijven niet echt hangen), de draaibaarheid hoog (het album blijft interessant na twintig luisterbeurten) en de sfeer hyperkinetisch dynamisch (cf. het bont weefgetouw van veranderde ritmes, indie en postpunk). Met deze tweede langspeler lijkt de band z’n excentriciteit dieper te ontplooien en verder weg te graven van bestaande genres.