The Hickey Underworld – Ill: prettig verdwalen

door Mattias Goossens

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar de opvolger van ‘I’m under the house, I’m dying’ is eindelijk gearriveerd. Gitarist Jonas Govaerts moest door aanhoudende gehoorklachten noodgedwongen stoppen met muziek maken, waarna hij zich op zijn regiecarrière stortte (denk aan onder andere ‘Welp’ en ‘Monster!’). Met manusje-van-alles Tim Vanhamel heeft The Hickey Underworld een minstens even illustere en waardige opvolger gevonden, al waart het spook van Govaert nog rond op het derde album van de groep.

Het kan door ‘Welp’ komen, maar ‘Ill’ doet ons terugdenken aan schriktochten door Ardeense bossen die we als scout even hard vreesden als leuk vonden. The Hickey Underworld heeft kronkelende paadjes aangelegd en achter elke boom kan je bij het nekvel gegrepen worden. Dat gebeurt ook meermaals, bijvoorbeeld bij de scheurende gitaar die ‘Colossal no’ openrijt of de stomp die ‘Floor opened up’ uitdeelt. ‘High school lawyer’, de zowel slome als verslavende single, is zeker niet de blauwdruk voor de rest van het album. Schouderklopjes ook voor Glenn Fabry, die met de vormgeving de sfeer van de plaat van een extra dimensie voorziet: nu al één van de meest bezwerende albumhoezen van het jaar.

Dat The Hickey Underworld nog niet op de hoogte is van de verstrengde geluidsnormen wordt al vrij snel duidelijk. In ‘DWAMGOZ’ schieten de metertjes vrolijk in het rood terwijl frontman Younes Faltakh zijn duivels ontbindt. Ook ‘Pegasus god cloth’ blijft hangen door het samengooien van countryriedels en kerkorgeltjes. ‘Seeing eye friend’ is aanstekelijk snedig en het zompige ‘Chill their souls’ trekt ons dichter bij onze luidsprekers. Hitjes zoals ze die vroeger schreven (‘Blonde fire’, ‘Future words’…) vinden we niet terug. Die zijn ook niet nodig: The Hickey Underworld verstaat ondertussen de kunst van het constant bezweren. Daar zijn geen catchy uitschieters voor nodig. ‘t Is kortom prettig verdwalen op deze ‘Ill.

The Hickey Underworld speelt binnenkort in Leuven (04.05, Het Depot, info & tickets), Gent (16.05, Vooruit, info & tickets), Brussel (17.05, AB, info & tickets) en Brugge (21.05, Cactus, info & tickets).

The Hickey Underworld facebook

Album verdeeld door PIAS