The History Of Apple Pie – Out Of View: gitaarplezier

door Tiffany Devos

Of een geschiedenis van appeltaart wel bestaat, daar zijn we niet zo zeker van. Maar met een naam als deze kan je niet anders dan hopen dat de inhoud even origineel is als het plaatje doet vermoeden.

Op het eerste zicht lijkt originaliteit echter niet aan The History of Apple Pie besteed. Na het eerste nummer verdringen de hopen groepjes die uit dezelfde pot hun saus scheppen elkaar in je hoofd. Yuck, Veronica Falls, The Pains Of Being Pure At Heart, Real Estate en zelfs Best Coast, allemaal hebben ze het betere fuzzy gitaarwerk uit het verleden gekanaliseerd in hedendaagse popsongs. Zelf beweert de band dat hun roots bij Dinosaur Jr., Sonic Youth en My Bloody Valentine liggen, maar zeggen ze dat niet allemaal? En nog belangrijker, is dit groepje daar niet net iets te pop voor?

Doet geen van bovenstaande bands je muziekhart sneller kloppen, laat dan vooral ook de appeltaartengeschiedenis links liggen en besteed je tijd nuttiger door de rest van het internet uit te lezen. Aan al de rest: welkom, jullie heeft dit Londens vijftal misschien wel iets te bieden, want ze zijn zeker de slechtste nog niet.

De band is opgebouwd rond het koppeltje Stephanie Min die voor de girly vocals zorgt en topgitarist Jerome Watson waarbij de melodische gitaarpartijen aan z’n brein ontspruiten alsof het niets is. Zo bewijst ‘Mallory’, een hitje voorzien van – uiteraard – catchy gitaarriffs, dat deze groep wel degelijk over grondige songwriting-skills blijkt te beschikken. En als de muziek de té lieflijke popkant lijkt uit te gaan, wordt dit netjes gecompenseerd door even later het noisegehalte omhoog te schroeven. En voor wie het allemaal met wat extra psychedelica mag, hebben we nog de obligate zinderende afsluiter ‘Before You Reach The End’ waarop Joshua Hayward van The Horrors, tevens mixer van de plaat, zijn beste gitaarkunstjes op de luisteraar af stuurt.

Wat leren we hier uit? Dat The History Of Apple Pie wel verdomd goed een melodisch uitstekend opgebouwde popsong weet te schrijven en dat dit je veel gitaarplezier zal opleveren. Weg met synths.

Belgische tourdata zijn er voorlopig niet voor The History Of Apple Pie, de groep speelt wel in Nederland op het Best Kept Secret festival (21-23.06, info & tickets).

The History Of Apple Pie website

Verdeeld door N.E.W.S