The Kooks – Junk of the Heart: niet origineel, wel goed gemaakt

door Louis Janart

In 2006 maakten 2 Britse indie bands de oversteek naar Europa. Aan de ene kant hoorden we Arctic Monkeys, die het geluid van Led Zeppelin terug tot leven brachten. Aan de andere kant kregen we een heropleving van de popmuziek op de debuutplaat van 4 jonge honden uit Brighton: The Kooks. Hun album ‘Inside in/Inside out’ was een sterk vervolg op de vele airplay die ze verkregen door de grote fanbasis die ze al vergaard hadden op het internet.

Na het succes van dat album kwamen ze met een opvolger, ‘Konk’, die niet meteen de hoge verwachtingen kon inlossen na het succes van ‘Inside in/Inside out’. De stijl van de eerste plaat hebben ze niet teruggevonden, daarvoor is hun nieuwe iets te veilig. Waar ze wel in geslaagd zijn is een album te maken met enkele nummers die de hitpotentie van een single als ‘Naive’ kunnen evenaren. Vrolijke songs die een sound voortbrengen die uitermate ‘poppy’ klinkt en die heel gemakkelijk van het ene naar het andere lied overgaan. En dit een volledig album lang.

Misschien gaat het wel té gemakkelijk om ‘Junk of the heart’ in één keer te beluisteren. Het klinkt soms een beetje te clean om echt over te komen en te blijven hangen na verschillende luisterbeurten. Je weet wel, als je verder blijft zingen wanneer de muziek afgelopen is. En toch, ook al spelen ze hier op veilig, enkele nummers blijven hangen en zullen live zeker en vast zorgen voor de nodige meezingmomenten en sfeer. De eerste single en titelsong ‘Junk of the heart’ heeft alles om de weide op T in the Park, Reading of Leeds mee te krijgen volgende zomer. Het refrein blijft plakken en zal makkelijk over de lippen rollen. Af en toe krijg je als luisteraar de indruk dat The Kooks zich toch willen laten gaan. Vooral in nummers als ‘F*ck the World off’ en ‘Is it me’ zorgen ze voor een hoogtepunt door iets meer vrijheid in hun muziek te verwerken.

‘Junk of the Heart’ is niet origineler dan veel andere indie muziek die we te horen krijgen, wel goed gemaakt. Een goede opbouw, leuke teksten en het fijne Britse accent van zanger Luke Pritchard zorgen al bij al voor een fijn album. Als The Kooks de volgende keer iets scherper of ruwer voor de dag kunnen komen, zullen we nog veel plezier aan hen kunnen beleven.

The Kooks live zien kan eind 2011 in Brussel (Vorst Nationaal, 16.10) en Amsterdam (Heineken Music Hall, 07.11)

The Kooks website

Album verdeeld door EMI