The Pains of Being Pure at Heart – Days of Abandon: zomerzoete zoentjes van nummers

door Tom Peeters

Het ultieme bewijs dat je niét de ambitie moet hebben om het wiel opnieuw uit te vinden om succes te hebben, krijgen we de komende vier weken:  Alderweireld die op z’n Gerets’ de rechterflank afborstelt, Kevin De Bruyne die net als Ceulemans tegelijkertijd hart, ziel en longen van de ploeg is en pakweg Daniel Van Buyten die met een ultieme penalty à la Leo Van der Elst de vijandige doelman te grazen neemt. Kortom: we recycleren simpelweg het beproefde recept om de successen van 1986 in een modern kader over te doen. Dat je in de muziekwereld eveneens niet innovatiever moet zijn dan een kruising tussen Merzbow en Einstürzende Neubauten om een genietbaar plaatje af te leveren, bewijzen The Pains of Being Pure at Heart al drie albums lang.

Want ook op hun derde, ‘Days of Abandon’, blijven The Pains heerlijk retro. Op de twee vorige platen klonk de New Yorkse band nog als een mietjesversie van The Jesus and Mary Chain, of nog: als de beginnende My Bloody Valentine. Maar waar MBV-opperhoofd Kevin Shields alsmaar meer gitaarvervorming ging toevoegen, poetst The Pains-frontman Kip Berman zijn muziek op ‘Days of Abandon’ net op. Zou het ermee te maken hebben dat zowat de hele bezetting van The Pains of Being Pure at Heart het schip vriendschappelijk verliet, dat Berman als grootste Belle and Sebastian-adept van de groep daarom dit keer van de geluidspedalen blijft? Het hoeft alvast niet te verwonderen dat hij dit de meest persoonlijke Pains-plaat noemde.

Op ‘Days of Abandon’ sijpelen meer echo’s door van Belle and Sebastian en The Smiths dan van de noisepoprevival waarvan The Pains of Being Pure at Heart een jaar of vijf geleden mee aan de wieg stonden. Online lazen we een treffende vergelijking: waar de The Pains vroeger klonken als een band uit de jaren 80 of 90, horen we nu een groep die probeert te klinken als een band uit die era. En dat is niet eens een slecht ding, want gebleven zijn de puntgave popnummertjes over jong en verliefd zijn en de breakups die daar onvermijdelijk bij komen kijken. Berman is en blijft een romanticus, een idealistische ziel die gelooft in de puurheid van de liefde. Niet dat z’n eigen ervaringen hem geen portie realisme hebben bijgebracht, maar dat maakt hem niet cynisch. Integendeel:  “I just wanna be yours!” schelt het hoopvol en opgewekt in single ‘Simple and Sure’, een lied dat z’n titel niet heeft gestolen.

Laatstgenoemd nummer wordt opgeleukt door schattige vocale achtergrondharmonieën, met dank aan Jen Goma, de zangeres van A Sunny Day in Glasgow. Haar zuivere, honingzoete stem – ontdaan van alle weerhaken – past bij het nieuwe, properdere geluid van The Pains, net zoals die van de vorige zangeres Peggy Wang geknipt was voor de noisy voorgangers van ‘Days of Abandon’. Goma krijgt helemaal de schijnwerpers op een aantal andere songs, waaronder ‘Kelly’, een Belle and Sebastian-kloon die betovert met jangelende gitaren en een sputterende drumbeat. De focus ligt door de band genomen meer op vocalen en The Pains zijn bovendien subtieler dan ooit, niet zoals op de grandioze bombast van ‘Belong’. Al doet ‘Until the Sun Explodes’ wel even moeite om het oude geluid te reanimeren.

Samengevat: ‘Days of Abandon’ is als plaat minder spannend dan het titelloze debuut of ‘Belong’, niet noodzakelijk slechter. Het album behoeft meer luisterbeurten, wat veel te maken heeft met het gebrek aan de muur van geluid van z’n voorgangers die ons van bij seconde één omverblies. Het siert Berman dat hij trouw blijft aan z’n hart, want met zwenkende crescendo’s, een nostalgisch – maar nooit melodramatisch – geluid en zelfbeschouwende teksten is The Pains of Being Pure at Heart misschien niet helemaal in de mode in de hedendaagse indiewereld. Grotere nostalgici dan Club Brugge-supporters die nog dagelijks terugdenken aan hun laatste titel in 2005 zullen in de zonnige, zomerzoete zoentjes van nummers van ‘Days of Abandon’ daarentegen een prima soundtrack vinden voor hun zomer.

The Pains of Being Pure at Heart live zien kan binnenkort in Gent (DOK, 27.06, info & tickets).

The Pains of Being Pure at Heart website

Verdeeld door V2