‘The secret of us’ laat Gracie Abrams’ ruwe potentieel zien maar vraagt om verbetering

door Agnetha Van Mieghem

Na een topjaar in 2023 brengt de 24-jarige Gracie Abrams haar tweede album ‘The secret of us’ uit. De Amerikaanse zangeres leerde veel bij op de tournee van hartsvriendin Taylor Swift. De aanstekelijke vreugde van het publiek vormde zo één van haar inspiratiebronnen. Met ‘The secret of us’ demonstreert Abrams een samenhangend en kwetsbaar album.

De jeugdige melodieën en ontspannen gitaarrifs in dit album stralen weelderige verliefdheid uit. ‘Risk’ gaat dan weer over de onzekerheden bij een beginnende relatie. Het lied, geschreven door zowel Aaron Dessner van The National en Abrams, bouwt op het juiste moment op. Naarmate Abrams haar onzekerheden blootlegt, hoor je haar frustratie en angst verhogen.

Een verrassend nummer in de tracklist is ‘us.’ met Taylor Swift. Door de diepgaande, serieuze tekst voel je de pijn van een relatie die op een rotte manier is geëindigd. De samenwerking komt voorts niet uit de lucht vallen: zowel Swift en Abrams werkten op hun eigen albums samen met Aaron Dessner en Jack Antonoff. Bovendien zijn ze de afgelopen jaren ook zeer goede vrienden geworden naast het podium. Samen zingen de twee zangeressen hun pijn uit in het refrein: “Did you mind us, us? / I felt it, you held it, do you miss us, us? / Wonder if you regret the secret of us, us.

De energieke bonustrack ‘Close to you’ symboliseert de bereidheid om alles te geven in een relatie, voor de erkenning van een geliefde. Het nummer maakte een bijzondere ontwikkeling door: Abrams nam het nummer in 2017 voor het eerst op. Nadat ze op Instagram een klein stukje van ‘Close to you’ had geplaatst, sméékten fans om een release van het nummer. Na zeven lange jaren vervult Abrams uiteindelijk toch de wensen van haar fans.

Doordat de basis van het album bestaat uit een akoestische gitaar en Abrams’ stem wordt het bij momenten moeilijk om de nummers van elkaar te onderscheiden. Doordat de nummers autobiografisch en veelal over dezelfde zaken gaan, missen ze soms een eigen gezicht.

Hoogtepunten zoals ‘Close to you’, ‘Risk’ of ‘Blowing smoke’ zetten dit echter min of meer recht. Het album toont echter wel de sterkte van Abrams’ songwriting. De songteksten op het album zijn sterk, al vinden we dat Abrams nog iets meer zou mogen experimenteren met het geluid van haar nummers.