The Spectors – The Spectors: Prikkelend goedje

door Yanni Ratajczyk

The Spectors brachten zonet hun eerste zelfgetitelde ep uit. Vorig jaar won het jonge zestal de Verse Vis-rockwedstrijd en verzorgden ze het voorprogramma van My Bloody Valentine  in de Ancienne Belgique. Er zijn dus redenen genoeg om hun eerste werk een goede luisterbeurt te gunnen. ‘The Spectors’ bevat slechts vier nummers,  maar het kwartet zeult massa’s overtuigingskracht met zich mee.

De eerste in het rijtje is ‘Going Down’, over een liefdesverhaal dat uit de bocht lijkt te gaan. De inhoudelijke boodschap wordt weerspiegeld door het contrast van de in het vel snijdende gitaar en de gezongen harmonieën. Ook ‘Dig’ werkt met dezelfde ingrediënten, maar is een heel andere song. De groep klinkt er zelfzeker en nog een beetje onwennig tegelijk.

Alle twijfels worden verdreven bij het horen van ‘Nico’. Het nummer wordt ondertussen gedraaid op Studio Brussel en bezingt een verhaal van vervreemding en drugs. Moeten we je nog vertellen dat ‘Nico’ gaat over de femme fatale van The Velvet Underground en dat deze song perfect het desperate karakter van haar leven blootlegt? Neem tweeënhalve minuut de tijd en je snapt direct wat we bedoelen, en toch zal je de aandrang voelen om dit lied direct weer op te zetten. In ‘Perfectly Early Morning’ krijgen we een dialoog tussen de geslachten, tussen Marieke Hutsebaut en gastzangers van We Are Scientists en Charilift. De baritonstemmen strijden tegen het ijle in een omgeving die aan Sonic Youth én The Horrors doet denken.

Na een dikke negen minuten is het steeds weer verbaasd opkijken wanneer de stilte opnieuw de macht grijpt. The Spectors mogen ons dan wel maar vier songs presenteren, je hebt telkens het gevoel dat er nog iets zit aan te komen. Voorlopig worden we bedrogen door onze eigen illusie en hopen we dus dat deze talentvolle groep nog van zich laat horen. The Spectors bereiden immers een eigen prikkelend goedje bestaande uit melancholie, vertwijfeling,  shoegaze en vooral veel potentieel.

The Spectors live zien kan binnenkort onder meer in Oostende (Instant Karma, 19.04, info & tickets) , Brussel (Kultuurkaffee, 21.05, info & tickets) en Serskamp (Beau Soleil, 19.07, info & tickets). Check de website van The Spectors voor meer concerten.

Verdeeld door PIAS