The Spinto Band – Cool Cocoon: Lente in een album geperst

door Ziggy Adriaensens

Na een winter die alle records breekt en die bovendien schijnbaar van geen ophouden weet, hebben we allemaal behoefte aan de lente, dat heerlijke gevoel dat ons een maand terug heel even gegund werd om ons vervolgens verder te hullen in Siberische temperaturen. The Spinto Band biedt hiervoor de ideale oplossing met hun nieuwe album ‘Cool Cocoon’. Bij het beluisteren van hun goedgemutste pop veranderden schimmige tl-lampen spontaan in zonnestralen, schoot er lavendel uit onze linoleumvloer en kwamen er vlinders uit onze geluidsinstallatie gevlogen.

Het niveau van de plaat is vrij gelijkmatig, al blijven enkele nummers iets langer tussen je beide oorschelpen zweven. Opener ‘Shake It Off’ zet de toon. Vreugde wordt overgebracht via een prominente piano en de hoge stem van zanger Nick Krill. ‘Look Away’ verdient de titel van mooiste song, een eenvoudige akoestische popriedel die ondersteund wordt door een trage steelguitar. ‘She Don’t Want Me’ barst na een traag begin verrassend open en klinkt door het hoekige gitaarspel enerzijds en de absurde backing vocals anderzijds als het resultaat van een vrijpartij tussen Animal Collective en The Flaming Lips.

Onze favoriet is echter ‘Memo’. Krill mijmert in één van zijn mooiste songteksten tot nu toe over hoe de mens het bestaan onnodig gecompliceerd maakt. Dit spiegelt zich ook in de muziek, ondersteund door een simpele beat en een zuchtje xylofoon laten de heren zien da ze het concept ‘Less is more’ onder de knie hebben.

Je zult ons niet horen zeggen dat The Spinto Band muziekvernieuwers zijn of een tijdloos meesterwerk hebben voortgebracht met ‘Cool Cocoon’. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Dit is een plaatje voor het hier en nu, een hedonistisch stukje muziek dat je uitnodigt om even alles te vergeten en met je hoofd in de wolken te gaan lopen. Zolang er zulke muziek gemaakt wordt blijft de wereld draaien en draaien wij met plezier mee.

The Spinto Band heeft voorlopig geen livedatums in de Benelux bevestigd.

The Spinto Band website

Verdeeld door PIAS