The Vaccines – What Did You Expect From The Vaccines?: 11 weergaloze popsongs

door Bart Somers

Het debuut van The Smiths was een Brits album om nooit meer te vergeten. Later konden we hetzelfde zeggen over de eerstelingen van bijvoorbeeld The Stone Roses en Oasis: straffe platen die meer dan 10 jaar na de release nog ontegensprekelijk hun mannetje staan. Alles wijst erop dat we de eerste worp van The Vaccines binnen enkele jaren kunnen toevoegen aan dit lijstje.

‘What Did You Expect From The Vaccines?’ is uiteraard een titel die arrogant kan overkomen, en op zijn minst een gezonde dosis zelfzekerheid uitstraalt. Dat de Benelux er veel van verwacht werd duidelijk toen de groep enkele weken voor hun debuut het daglicht zag al zalen van honderden mensen wist te vullen. In Brussel was zelfs de grootste zaal van de Botanique met een capaciteit van 700 concertgangers te klein. Aan de basis lagen schitterende singles als ‘Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra)’, ‘Post Break-up Sex’ en ‘If You Wanna’. Veel meer muziek van de groep kon je via het legale circuit immers nog niet te pakken krijgen.

Wat blijkt nu? De 11 songs op ‘What Did You Expect From The Vaccines’ zijn allemaal potentiële singles. Stuk voor stuk. Eén voor één. De lead vocals nemen je keer op keer mee op een korte vinnige rit in een spectaculaire attractie uit het muzikale pretpark. Verwacht je niet aan overdreven veel variatie, The Vaccines drukken het gaspedaal in tijdens opener ‘Wrecking Bar’, razen voort in ‘If You Wanna’ en gaan ook daarna slechts zelden op de rem staan. So what? We kunnen je met gemak honderd cd’s opnoemen die bewijzen dat variatie niet onlosmakelijk verbonden is met kwaliteit en die al snel het noorden verliezen in een ongecontroleerde drang naar diversiteit. The Vaccines weten waar ze goed in zijn en gooien een hoop heerlijke snoepjes op ons bord.

Neem het van ons aan: inspiratie is voor deze Britten geen probleem, ze penden 11 weergaloze popsongs bij elkaar. Laat ons hopen dat The Vaccines ons niet Stone Roses-gewijs een jaartje of 7 laten wachten op een opvolger.

The Vaccines live zien kan in de lente en zomer van 2011 alvast in Amsterdam (London Calling @ Paradiso, 20.05), Nijmegen (Doornroosje, 21.05), Rotterdam (Rotown, 22.05) en Werchter (Rock Werchter, 03.07).

The Vaccines website

Album verdeeld door Sony Music